lupa x
user

Na česká PC v srpnu nejvíc útočil špiónský program Agent Tesla

Na česká PC v srpnu nejvíc útočil špiónský program Agent Tesla

13.09.2022

Redakce

Na tuzemské počítače s Windows v srpnu nejčastěji opět útočil špiónský program Agent Tesla s podílem přes 19 procent. Následuje další spyware Formbook s téměř 16 procenty a třetí nejrozšířenější byl program na odcizení hesel Fareit s 13,5 procenta. Uvedla to bezpečnostní firma Eset.

Na česká PC v srpnu nejvíc útočil špiónský program Agent Tesla

Foto: Shutterstock 

„Spyware Agent Tesla se v počtu detekcí držel celé léto na stabilních hodnotách a v srpnu počet zachycených případů mírně vzrostl. Nejsilnější útočné kampaně byly tentokrát v první polovině měsíce, 12. a 15. srpna. Zbytek měsíce byl spíše klidný,“ uvedl vedoucí analytického týmu Esetu v Praze Martin Jirkal.

Spyware je jedním z nejčastěji detekovaných škodlivých kódů v České republice. Útočníci jeho prostřednictvím cílí především na uživatelská hesla, která dále využívají k přípravě nových útoků, nebo je prodávají na černém trhu. Seznam odcizených přihlašovacích údajů může útočníkům pomoci s přípravou tzv. slovníkových útoků, při kterých používají objemné seznamy hesel ve snaze prolomit přístupy k on-line účtům.

Vstupní branou do zařízení je pro spyware e-mail. K jeho šíření využívají útočníci nebezpečné e-mailové přílohy, které svým názvem často odkazují na proplacení nějaké faktury nebo potvrzení objednávky. Útočníci se tak snaží uživatele přimět k tomu, aby ve chvíli nepozornosti přílohu spustili v domnění, že zpráva je adresována opravdu jim a obsahuje nějaké důležité informace.

„V srpnu tentokrát převládaly především e-mailové přílohy v angličtině. U spywaru Agent Tesla jsme nejčastěji detekovali přílohu s názvem Contract Agreement.exe. Spyware Formbook, který měl největší útočnou kampaň 24. srpna, se zase nejvíce šířil prostřednictvím přílohy s názvem Booking Specification.exe,“ dodal Jirkal.

Český název přílohy používali útočníci v srpnu u spywaru Formbook. Příloha byla označena názvem OBJEDNAT.scr.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka