lupa x
user

Bývalý hongkongský mediální magnát Jimmy Lai byl shledán vinným z podvodu

Bývalý hongkongský mediální magnát Jimmy Lai byl shledán vinným z podvodu

25.10.2022

Redakce

Bývalý hongkongský mediální magnát Jimmy Lai byl dnes shledán vinným z podvodu. Čtyřiasedmdesátiletý Lai si již odpykává trest za svou roli v prodemokratických protestech a v prosinci ho čeká další proces, v němž čelí obvinění z ohrožení národní bezpečnosti. Informovala o tom agentura AP, podle níž je očividně důvodem stíhání Laie jeho někdejší aktivismus.

Bývalý hongkongský mediální magnát Jimmy Lai byl shledán vinným z podvodu

Foto: Shutterstock

Bulvární list Apple Daily, který Jimmy Lai založil a který podporoval demokracii v Hongkongu, ukončil činnost loni v červnu, když policie provedla razii v jeho sídle.

Dnešní soudní jednání se týkalo případu, v němž Lai a další dva představitelé firmy čelili obvinění, že nezákonně pronajímali část svých kanceláří další společnosti. Jimmy Lai byl usvědčen ze dvou případů podvodu a podle agentury AFP mu hrozí až 14 let vězení. Výše trestu bude podle tiskových agentur oznámena později.

V polovině loňského prosince dostal Lai 13 měsíců vězení za podněcování k účasti na nepovoleném shromáždění, které se konalo u příležitosti výročí krvavého potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men. Již dříve mu soud udělil trest 14 měsíců vězení za organizaci nepovolených demonstrací v srpnu 2019 a účast v nich. Stejně dlouhý trest pak dostal za uspořádání protestu 1. října 2019. Některé z těchto trestů si Lai odpykává souběžně.

Demonstranti při masových protestních akcích v roce 2019 varovali před omezováním svobod v Hongkongu ze strany pevninské Číny, pod jejíž správu se tato bývalá britská kolonie v roce 1997 vrátila.

Nejtěžší obvinění, které bylo vůči Jimmymu Laiovi vzneseno, se týká „spiknutí se zahraničními silami“. Souzen bude na základě nového bezpečnostního zákona, který Čína v Hongkongu zavedla v roce 2020 v reakci na prodemokratické protesty. Pokud bude shledán vinným, mohl by být odsouzen až k doživotnímu trestu vězení, píše agentura AP.

Hongkong (ČTK)

Hlavní stránka