lupa x
user

ČRa otevřou na Cukráku datové centrum za desítky milionů Kč

ČRa otevřou na Cukráku datové centrum za desítky milionů Kč

29.06.2023

Redakce

České Radiokomunikace otevřou do konce roku nové datové centrum v lokalitě vysílače Cukrák ve Středních Čechách. Investice dosáhnou vyšších desítek milionů korun. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

ČRa otevřou na Cukráku datové centrum za desítky milionů Kč

Foto: Shutterstock

ČRa jsou jedním z největších provozovatelů datových center v Česku. Centra má mimo jiné v Praze na Žižkově a na Strahově, v Ostravě, Brně, Zlíně a nebo Pardubicích. Cukrák je sedmým datovým centrem v budovách vysílačů společnosti. Kapacita nového datového centra Cukrák bude až 78 racků, tedy serverových stojanů.

Pro vybudování nového datového centra využijí Radiokomunikace své vlastní prostory v rámci vysílače Cukrák, které se uvolnily v souvislosti se změnou technologií potřebných pro vysílání. Budovy vysílačů jsou vhodné právě pro transformaci k poskytování ICT služeb.

„Využitím a modernizací stávajících prostor navíc zajistíme efektivnější a šetrnější provoz budov. Zároveň všechna naše datová centra využívají ze 100% pro pokrytí své spotřeby energii z obnovitelných zdrojů, což je i v souladu s naší dlouhodobou ESG strategií,“ uvedl obchodní ředitel ČRa Petr Možiš.

České Radiokomunikace vlastní infrastrukturu pro rozhlasové a televizní vysílání, která je vhodná i pro telekomunikační služby a šíření mobilního signálu. Rozsahem a umístěním jde o unikátní soubor objektů v Česku i celé Evropě. Firma provozuje i vlastní optickou páteřní síť.

Praha  (ČTK)

Hlavní stránka