lupa x
user

Žena ze Zlínska přišla po komunikaci s údajným americkým vojákem o 571.000 Kč

Žena ze Zlínska přišla po komunikaci s údajným americkým vojákem o 571.000 Kč

25.08.2023 , Aktualizováno 24.08.2023

Redakce

Dvaačtyřicetiletá žena z obce u Otrokovic na Zlínsku přišla po několik týdnů trvající komunikaci s údajným americkým vojákem o 571.000 korun. Za podvod hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení až pětileté vězení, sdělila dnes ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Kriminalisté dlouhodobě varují, aby lidé přes sociální sítě nebo internet nesdělovali své osobní údaje a neposílali peníze žádným cizím lidem. Případy, kdy se podvodníci vydávají na sociálních sítích za americké vojáky nebo třeba lékaře na misi, či námořníky nejsou ojedinělé.

Žena ze Zlínska přišla po komunikaci s údajným americkým vojákem o 571.000 Kč

Foto: Shutterstock

„Případ odstartoval začátkem června žádostí o přátelství na sociální síti od údajného amerického vojáka, kterou žena potvrdila. Následovala komunikace, která po čase přešla v komunikaci milostnou a plánování setkání. Po pár týdnech muž ženu požádal, zda si k ní může poslat deset milionů korun a medaili za účast na vojenské misi, protože peníze nechce nechávat u sebe. Zdůraznil, že je rád, že jí může důvěřovat. Žena souhlasila,“ uvedla mluvčí.

Ženě přišel odkaz na přepravní společnost a žádost o zaplacení téměř 100.000 korun za bezpečné doručení balíčku. „Následovala další e-mailová zpráva o nutnosti zaplatit ve dvou částkách celkem 478 tisíc korun. Žena poslala část peněz ze svého spořicího účtu a na zbylých 300 tisíc si vzala půjčku. Po zaslání peněz zjistila ve své bance, že se pravděpodobně jedná o podvod, proto přišla událost oznámit policii,“ uvedla mluvčí.

Scénáře těchto typů podvodu jsou si podobné. Legendy podvodníků stojí na modelu získání důvěry často pod záminkou společné budoucnosti. Po slibech o setkání ale přicházejí žádosti o uhrazení řady mnohdy absurdních plateb.

Zlín (ČTK)

Hlavní stránka