lupa x
user

Dny umělé inteligence se z Brna rozšíří do Plzně, Ostravy a Prahy

Dny umělé inteligence se z Brna rozšíří do Plzně, Ostravy a Prahy

10.10.2023 , Aktualizováno 09.10.2023

Redakce

Praktické využití nástrojů umělé inteligence (AI) v různých oborech je hlavním tématem Dnů AI, které dnes začaly v Brně. Oproti loňsku se akce výrazně rozšířila, z jihu Moravy se postupně přesune do Plzně, Ostravy a Prahy. Celkem nabízí ve čtyřech týdnech asi stovku akcí pro experty i veřejnost, například přednášky, diskuze, dílny, ale také třeba ukázky autonomních aut a robotů. Přesný program najdou zájemci na webu Dnů AI

Dny umělé inteligence se z Brna rozšíří do Plzně, Ostravy a Prahy

Foto: Shutterstock

„Jsme rádi, že se podařilo úsilí věnované loňskému ročníku přetavit v ambicióznější projekt a Dny AI představíme ve třech dalších městech. Vedle propojování členů ekosystému se snažíme také o zviditelnění regionů. Po brněnských Dnech jsme zaznamenali velmi pozitivní ohlasy a věřím, že na to navážeme i ve větším měřítku,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Bárta, koordinátor platformy Brno.AI, která stála za prvním ročníkem.

Společným jmenovatelem všech akcí v Brně je praktičnost, tedy uplatnitelnost poznatků v praxi. Některé jsou zaměřené na učitele, další na výzkumníky či firmy, jiné na veřejnost od školáků přes uchazeče o vysokoškolské studium až po seniory. Většina akcí je pro návštěvníky zdarma, některé jsou podmíněné on-line registrací.

Ve všech městech na programu spolupracuje agentura CzechInvest. „Umělá inteligence je na vzestupu. V rámci projektu Technologická inkubace se nám hlásí velké množství kvalitních start-upů, kdy v preinkubaci registrujeme přes 200 AI projektů, přitom většina se rodí v Praze a Brně. I proto jsme rádi, že se do letošního ročníku se svými inovačními centry aktivně zapojila i Plzeň s Ostravou, kterým pomůžeme v rozvoji AI start-upového ekosystému v regionech,“ řekl Matouš Kostlivý, ředitel AI Hub agentury CzechInvest.

Součástí pražských Dnů AI bude také vyhlášení AI Awards, oborového ocenění v oblasti umělé inteligence. Odborná porota vybere laureáty v kategoriích společenský přínos, vzdělávání, výzkum a vývoj, veřejná správa a podnikání.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka