lupa x
user

Umělou inteligenci využívá necelá pětina obcí a chválí si úsporu času. Ostatním schází příklady dobré praxe

Umělou inteligenci využívá necelá pětina obcí a chválí si úsporu času. Ostatním schází příklady dobré praxe

19.07.2024

Redakce

V České republice využívá řešení založená na umělé inteligenci necelá pětina obcí (16 %), naopak více jak 8 z 10 obcí (84 %) zatím praktické zkušenosti s AI při správě obce nemá.

Umělou inteligenci využívá necelá pětina obcí a chválí si úsporu času. Ostatním schází příklady dobré praxe

Foto: Shutterstock 
Třetina obcí by ráda umělou inteligenci využila v následujících třech letech, a to především při běžné správě obce, v energetice a při komunikaci s občany. Vyplývá to z aktuálního průzkumu mezi obcemi, který uskutečnilo Sdružení místních samospráv ČR. Zapojilo se přes 560 obecních představitelů.
Zástupci obcí, které umělou inteligenci zatím nevyužívají, nejčastěji postrádají dostatek informací ohledně implementace těchto nových technologií, příklady dobré praxe a váhají, zda by bylo v jejich případě využití AI vůbec efektivní. Sdružení místních samospráv ČR proto pro obce připravuje sérii školení, díky které se s umělou inteligencí seznámí a identifikují oblasti, kde jim řešení založená na této technologii mohou reálně pomoci,“ říká Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR.

Obce, které už nástroje AI využívají, s nimi podle výsledků průzkumu SMS ČR mají převážně pozitivní zkušenosti a 4 z 5 obcí nenarazily při jejich zavádění na výraznější problémy. Jako nejčastější přínosy uvádějí obce časovou úsporu, následuje snížení nákladů, efektivnější správa obce a zlepšení komunikace s občany.

Dominuje využití AI v oblasti energetiky – jde například o systémy k optimalizaci spotřeby energie či chytré osvětlení. Oblibě se umělá inteligence těší i při běžné správě obce, kde urychluje rutinní kancelářské činnosti nebo pomáhá s přípravou textů. O něco méně četně uváděli starostové využití AI v komunikaci s občany nebo v oblasti IT. Umělá inteligence pomáhá v některých obcích také posílit bezpečnost prostřednictvím světelné signalizace či kamerových systémů.

Jako velmi špatnou či špatnou hodnotí 60 % zástupců obcí úroveň podpory a informovanosti o AI od státu či jiných institucí. Další třetina ji vnímá pouze jako průměrnou. Obce by aktuálně nejvíce uvítaly školení a vzdělávání, sdílení příkladů dobré praxe, poradenství a konzultace, v další řadě pak finanční a technickou podporu.

SMS ČR bude hned v několika etapách hledat vhodná řešení, která starostům zejména z menších obcí usnadní zavedení nástrojů AI do praxe. Již letos na podzim se společně s partnery zaměříme na to, abychom identifikovali potřeby starostů a našli pro ně vhodná řešení včetně jejich konkrétní implementace v praxi,“ uvádí Petr Halada, starosta města Kamýk a místopředseda SMS ČR.

Zdroj: Sdružení místních samospráv 
Hlavní stránka