lupa x
user

Ruský soud prodloužil vazbu Gershkoviche do konce ledna

Ruský soud prodloužil vazbu Gershkoviche do konce ledna

28.11.2023

Redakce

Moskevský soud prodloužil vazbu amerického novináře Evana Gershkoviche do konce ledna příštího roku. Informovaly o tom dnes světové i ruské agentury. Korespondenta listu The Wall Street Journal (WSJ) letos v březnu zatkla na Urale ruská tajná služba FSB a obvinila ho ze špionáže, za což mu hrozí až 20 let vězení. Žurnalista i jeho zaměstnavatel vinu odmítají.

Ruský soud prodloužil vazbu Gershkoviche do konce ledna

Foto: Shutterstock

Doba zadržení Gershkoviche se prodlužuje o dva měsíce, tedy do 30. ledna, sdělil soud ruské státní tiskové agentuře TASS.

Dvaatřicetiletého žurnalistu zatkla FSB v Jekatěrinburgu na Urale a tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, které podle ní shromaždoval o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Úřady proti němu nepředložily žádné důkazy, upozornila dříve zahraniční média.

Americká vláda prohlásila, že novinář je zadržován neoprávněně, a žádá od Ruska jeho okamžité propuštění.

Gershkovich je prvním americkým reportérem zadrženým v Rusku kvůli údajnému podezření ze špionáže od roku 1986, kdy tehdejší sovětská tajná služba KGB zatkla amerického žurnalistu Nicholase Daniloffa. Toho Sověti zanedlouho propustili v rámci výměny za člena mise SSSR při OSN, kterého zatkla americká FBI rovněž v souvislosti se špionáží.

V říjnu ruské bezpečnostní složky zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která jinak žije v Česku. Také ona zůstává ve vazbě. Žurnalistku, která pracuje pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RF), obvinili z toho, že se nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka, jak ukládá ruský zákon. Hrozí ji pět let vězení.

Moskva  (ČTK)

Hlavní stránka