lupa x
user

Zákony porušilo ve 3. čtvrtletí 88 procent e-shopů, které kontrolovala ČOI

Zákony porušilo ve 3. čtvrtletí 88 procent e-shopů, které kontrolovala ČOI

02.12.2023 , Aktualizováno 30.11.2023

Redakce

Téměř 88 procent internetových obchodů, které ve třetím čtvrtletí kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušilo právní předpisy. Nejčastěji se pochybení týkala informací ohledně reklamací a klamavých obchodních praktik. Za zjištěná porušení zákonů inspekce udělila 192 pokut za 3,2 milionu korun. ČOI o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Před rokem byl podíl e-shopů, které porušily zákon, zhruba o osm procentních bodů nižší.

Zákony porušilo ve 3. čtvrtletí 88 procent e-shopů, které kontrolovala ČOI

Foto: Shutterstock 

„Inspektoři ČOI provádějí v prostředí internetu monitoring a zaměřují se na internetové obchody, které vykazují známky potenciálního porušování právních předpisů. Při kontrolách jsou samozřejmě využívány i podněty spotřebitelů,“ uvedl ředitel ČOI Jan Štěpánek.

ČOI od 1. července do 30. září provedla 200 kontrol, při kterých ověřovala dodržování zákona o ochraně spotřebitele a další zákony při nabídce a prodeji zboží prostřednictvím internetu. Porušení předpisů zjistila u 175 kontrol.

V 70 případech prodejci porušili povinnost informovat kupující o reklamaci a ve čtyřicítce případů inspektoři zjistili klamavé chování vůči spotřebiteli. Prodejci podle nich poskytli nepravdivé nebo mylné informace o výrobku, službě, ceně, případně servisu. V dalších případech prodávající podle ČOI neinformovali kupující o možnosti mimosoudního narovnání spotřebitelských sporů a opomenuli nebo zatajili jim podstatné informace o výrobku.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka