lupa x
user

Část finských hudebníků nechce, aby Izrael kvůli válce soutěžil v Eurovizi

Část finských hudebníků nechce, aby Izrael kvůli válce soutěžil v Eurovizi

15.01.2024 , Aktualizováno 14.01.2024

Redakce

Část finských hudebníků a lidí z hudební branže nechce, aby Izrael soutěžil v Eurovizi, a to kvůli úderům, které vede na Pásmo Gazy. Petice s tímto požadavkem do dnešního dne podpořilo na 1500 lidí. Autoři vyzývají finskou televizi Yle, aby se snažila tento postoj prosadit v Evropské vysílací unii (EBU), která soutěž pořádá. V případě účasti Izraele by Finsko nemělo do Eurovize, jejíž semifinále a finále se letos uskuteční ve švédském Malmö, poslat svého zástupce, uvádí petice.

Část finských hudebníků nechce, aby Izrael kvůli válce soutěžil v Eurovizi

Foto: Shutterstock 

Autoři petice poukazují na to, že televize Yle krátce po začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu žádala vyloučení Ruska z Eurovize, což se pak také stalo. Televize Yle tehdy tvrdila, že válka vedená Ruskem porušuje veškeré hodnoty, které tato finská společnost vyznává.

„Nyní očekáváme od Yle stejně aktivní postoj na ochranu hodnot,“ stojí v petici. Podle jednoho z autorů textu Lukase Korpelainea se Izrael hudební soutěže účastní proto, aby zlepšil svou reputaci ve světě.

Podle autorů petice by se Yle měla zasadit v EBU o to, aby se letos Izrael Eurovize nezúčastnil. Pokud se to finské televizi nepodaří, tak by do soutěže neměla posílat svého národního zástupce, žádají petenti.

Yle tvrdí, že se chce s autory petice setkat a jednat s nimi. Představitel televize Ville Vilén v prosinci uvedl, že situaci podrobně sleduje. Podle něj není konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás srovnatelný s ruskou invazí na Ukrajinu, protože nejde o válku mezi státy. Finská televize už dříve uvedla, že izraelský veřejnoprávní vysilatel Kan se Eurovize účastní zhruba 50 let.

Petici vyjádřil podporu i jeden z finalistů finské hudební soutěž UMK, mezi kterými se vybere umělec, který bude Finsko na Eurovizi zastupovat. Rapper Jesse Markin uvedl, že by se Eurovize nezúčastnil, pokud by na ní byl zastoupen Izrael. „Doufejme, že EBU se nějak rozhodne a že nakonec Finsko do Malmö pojede,“ řekl zpěvák.

EBU sdružuje společnosti z 56 zemí, které jsou převážně z Evropy. Členy jsou i Česká televize nebo Český rozhlas. Semifinále a finále soutěže se uskuteční v první polovině května.

Helsinky (ČTK)

Hlavní stránka