lupa x
user

Studenti šesti zemí světa soutěží v Plzni s robotickými vozítky

Studenti šesti zemí světa soutěží v Plzni s robotickými vozítky

06.03.2024

Redakce

Dvoučlenné studentské týmy ze šesti zemí světa se v Plzni tento týden utkají v soutěži robotických vozítek. Do pátého ročníku soutěže se letos přihlásili kromě týmů z Česka také studenti ze Slovenska, Chorvatska, Německa, Turecka a Číny. Prokázat musejí své dovednosti nejen v projektování, konstrukci, designu a programování vozítek, ale také musí prokázat jejich jízdní vlastnosti a zručnost při ovládání vozítka v soutěžní jízdě, řekla ČTK mluvčí kraje Eva Mertlová.

Studenti šesti zemí světa soutěží v Plzni s robotickými vozítky

Foto: Shutterstock

„Úkolem soutěžních týmů bude zkonstruovat robotické vozítko, prezentovat ho před porotou v anglickém jazyce a projet s ním v co nejkratším čase vymezenou dráhou,“ řekla. Součástí soutěžní dráhy je například neosvětlený tunel a následně vyvýšenina, kde musí vozítka povinně při nájezdu zpomalit a při sjezdu zrychlit. Celou trasu přitom pojedou s kelímkem s vodou, kterou nesmí rozlít. Soutěž dnes začala, závody jsou na programu v úterý v Techmania science Center a prezentace ve středu ve Středním odborném učilišti elektrotechnickém. Ve čtvrtek bude vyhlášení vítězů.

Soutěžící mohou získat ocenění i za design vozítka v soutěži kreativity, kde se hodnotí například originální kapotáž, ochrana elektroniky před vodou nebo zajímavé osvětlení.

Do soutěže se přihlásilo 23 soutěžních týmů studentů ve věku od 17 do 21 let. Týmy z Evropy a Turecka budou soutěžit v Plzni, čínští závodníci se připojí on-line. Plzeňský kraj, který soutěž s partnery organizuje, budou reprezentovat týmy žáků z osmi zřizovaných středních škol, gymnázií a učilišť.

Cílem soutěže je prohloubení spolupráce mezi školami v rozvoji digitálních kompetencí potřebných pro budoucí trh práce, porovnání odborných dovedností mezi školami v různých zemích a získání nových inspirací pro soutěžící žáky. Podobnými soutěžemi se Plzeňský kraj snaží přilákat děti a studenty k zájmu o studium informatiky a technických oborů. Kromě mezinárodní soutěže robotických vozítek pořádá stejnou soutěž také pro školy v Česku.

Soutěž kraj organizuje ve spolupráci se Západočeskou univerzitou, Středním odborným učilištěm elektrotechnickým v Plzni a s Techmania Science Center.

Plzeň (ČTK)

Hlavní stránka