lupa x
user

USA obvinily bývalého čínského pracovníka Google z krádeže AI technologie

USA obvinily bývalého čínského pracovníka Google z krádeže AI technologie

08.03.2024 , Aktualizováno 07.03.2024

Redakce

Americké úřady obvinily bývalého čínského pracovníka firmy Google z krádeže technologie pro umělou inteligenci (AI). Podle agentury AP o tom dnes informoval americký ministr spravedlnosti Merrick Garland, který dlouhodobě varuje před hrozbou čínské špionáže v oblasti těchto rychle se rozvíjejících technologií.

USA obvinily bývalého čínského pracovníka Google z krádeže AI technologie

Foto: Shutterstock

Bývalý softwarový inženýr amerického internetového giganta Lin-wej Ting byl zadržen v Kalifornii a obviněn z krádeže tajných informací. Za každý ze čtyř bodů obvinění mu podle AP hrozí až deset let vězení.

„Krádež inovativních technologií a obchodních tajemství amerických firem může vést ke ztrátě pracovních míst a mít zničující důsledky pro hospodářství a národní bezpečnost,“ uvedl v prohlášení šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Dnešní zadržení a obvinění je podle něho dalším důkazem toho, co jsou čínské firmy ochotny udělat pro „krádež amerických inovací“.

Lin podle zveřejněných informací pracoval pro Google od roku 2019 a měl přístup k důvěrným informacím. Před dvěma lety začal do svého cloudového úložiště převádět stovky souborů. Několik týdnů poté, co s krádežemi začal, dostal podle amerických úřadů nabídku vedoucího místa v čínské firmě zabývající se vývojem AI technologií. Kromě toho sám založil a vedl startupovou společnost věnující se stejné věci.

Představitelé amerického ministerstva spravedlnosti v minulých měsících podle AP upozorňovali na to, že inovace týkající se umělé inteligence se mohou stát hlavním cílem zahraniční špionáže. Mezirezortní orgán zabývající se odhalováním průmyslové špionáže podle náměstkyně ministra Lisy Monacové učiní z AI svou prioritu.

Washington (ČTK)

Hlavní stránka