lupa x
user

Slovácké muzeum připomene výstavou sté výroční vzniku rozhlasové stanice v Brně

Slovácké muzeum připomene výstavou sté výroční vzniku rozhlasové stanice v Brně

11.03.2024 , Aktualizováno 08.03.2024

Redakce

Slovácké muzeum připomene výstavou letošní sté výroční vzniku regionální rozhlasové stanice v Brně. Vernisáž se v hlavní budově muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti uskuteční ve čtvrtek 14. března od 17:00, sdělila dnes ČTK mluvčí muzea Zuzana Hoffmannová. Návštěvníci uvidí dobovou rozhlasovou techniku a fotografie, prohlédnou si také model rozhlasového studia.

Slovácké muzeum připomene výstavou sté výroční vzniku rozhlasové stanice v Brně

Foto: Shutterstock

„Projekt připomene první rozhlasovou stanici Radiojournal a vznik brněnského studia, významné regionální rozhlasové osobnosti a události, program a hudbu v jednotlivých obdobích i vývoj výrobní, přenosové a vysílací techniky,“ řekl autor výstavy a etnograf Slováckého muzea Jan Káčer.

Muzeum vystaví raritní techniku, kterou si bude možné osahat a případně vyzkoušet. Chybět by neměla například různá záznamová zařízení nebo modelové rozhlasové studio. „Archivní nahrávky Českého rozhlasu se návštěvníkům zhmotní v žánrových posleších. Informace k dobovým fotografiím si půjde vyslechnout přes QR kódy. S vlastními sluchátky a aplikací mujRozhlas bude možné absolvovat individuální procházku,“ uvedla mluvčí.

Celým prostorem výstavy doprovodí návštěvníky rozhlasový obsah aktuálního vysílání z jihovýchodní Moravy. „Kromě historie rozhlasu bude však výstava prezentovat i aktuální trendy a vyhlídky konzumace obsahu, způsoby jeho příjmu i distribuce,“ doplnil Káčer.

Výstava potrvá do 14. července. Muzeum ji pořádá ve spolupráci s Českým rozhlasem a jeho regionálními stanicemi v Brně a ve Zlíně, Technickým muzeem v Brně a Národním technickým muzeem v Praze. Pro dětského návštěvníka je k výstavě na neděli 21. dubna připraven program s tvořivou dílničkou, muzeum připravuje též edukační programy pro školy.

Uherské Hradiště (ČTK)

Hlavní stránka