lupa x
user

Belgická královská knihovna spolupracuje s Googlem na digitalizaci 100 000 knih

Belgická královská knihovna spolupracuje s Googlem na digitalizaci 100 000 knih

19.03.2024 , Aktualizováno 18.03.2024

Redakce

Belgická královská knihovna (KBR) spolupracuje s Googlem na digitalizaci 100 000 knih, nejstarší jsou ze 17. století. Knihy budou odváženy na specializované pracoviště každých osm týdnů, první kamion knihovna vypravila před týdnem. Svazky vybrané do této fáze spolupráce budou dostupné na internetu přes službu Knihy Google a na stránkách knihovny nejpozději v roce 2026.

Belgická královská knihovna spolupracuje s Googlem na digitalizaci 100 000 knih

Foto: Shutterstock 

Mezi vybranými svazky jsou dokumenty o zrodu Belgie, revoluční pamflety z 18. století, četné atlasy nebo odborné lékařské publikace z 19. století. Knihovna do projektu zařadila i díla ze Španělska, Itálie nebo Francie, která má ve svých sbírkách.

Knihovna si od projektu slibuje, že její tištěné poklady budou díky digitální verzi dostupnější většímu počtu čtenářů z celého světa. Moderní kopie navíc umožní snazší vyhledávání nebo porovnávání s knihami z jiných fondů. Posláním KBR je „demokratizovat přístup k vědomostem, kulturnímu dědictví a informacím“, uvedla knihovna.

Královská knihovna není jedinou institucí v Belgii, která spolupracuje s Knihami Google na digitalizaci. Loni na podzim podobnou spolupráci ohlásila největší belgická univerzita, která sídlí v Lovani. Během dvou let chce nechat zpracovat 70.000 knih s více než 20 miliony stran.

Obdobnou formu spolupráce zahájila Národní knihovna České republiky v roce 2011. Ročně digitalizovala asi 40 000 svazků.

Brusel (ČTK)

Hlavní stránka