lupa x
user

ÚOHS potrestal distributora elektrických spotřebičů pokutou 72,3 milionu Kč

ÚOHS potrestal distributora elektrických spotřebičů pokutou 72,3 milionu Kč

04.04.2024

Redakce

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal společnost Groupe SEB ČR, která je distributorem elektrických spotřebičů značek Moulinex či Rowenta, pokutou 72,3 milionu korun. Firma se podle ÚOHS provinila tím, že omezovala své odběratele ve stanovování cen prodávaného zboží. Její postup tak ovlivnil ceny pro spotřebitele. Rozhodnutí je pravomocné, společnost musí pokutu zaplatit. ÚOHS o tom informoval v tiskové zprávě.

ÚOHS potrestal distributora elektrických spotřebičů pokutou 72,3 milionu Kč

Foto: Shutterstock 

„Společnost Groupe SEB odběratelům stanovovala minimální maloobchodní ceny malých domácích spotřebičů a kuchyňských potřeb. Dodržování těchto cen následně kontrolovala. Prodejce, jejichž ceny byly příliš nízké, vyzývala k jejich navýšení na stanovenou úroveň, a to i pod hrozbou sankcí, které také reálně uplatnila,“ uvedl ÚOHS. Tyto dohody uzavřela Groupe SEB podle zjištění úřadu v letech 2015 až 2022 s více než dvěma desítkami odběratelů.

Groupe SEB ČR je dceřinou společností francouzské skupiny Groupe SEB, která se zabývá výrobou a distribucí malých domácích spotřebičů či kuchyňských spotřebičů značek Krups, Moulinex, Rowenta, Tefal a WMF. Právě významné postavení firmy na trhu v České republice i délka období, po které zakázané dohody uzavíral, ovlivnila výši pokuty.

Společnost ale dosáhla jejího snížení tím, že využila procedury narovnání, své provinění přiznala a s úřadem aktivně spolupracovala. Své protisoutěžní jednání dobrovolně ukončila a také informovala své odběratele, že mohou ceny stanovovat zcela svobodně.

ÚOHS upozornil, že jde už o třetí potrestaný vertikální kartel na trhu s domácími elektrospotřebiči. Firma FAST ČR byla potrestána pokutou 30,2 milionu korun a firma Electrolux pokutou 125,4 milionu korun. Další dva případy ÚOHS momentálně vyšetřuje. To ukazuje, že zakázané praktiky nejsou nijak výjimečné.

„Nejedná se tedy o žádná bagatelní pochybení, ale o opakující se typové jednání, které pokrývá značnou část trhu a má reálné negativní dopady na peněženky českých spotřebitelů,“ upozornil ÚOHS. Stanovenou pokutu nyní musí Groupe SEB ČR zaplatit. Vzhledem k tomu, že využila procedury narovnání a k činu se tak přiznala, nemůže se proti sankci bránit podáním žaloby.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka