lupa x
user

Le Monde: Křetínský zvažuje prodej francouzského časopisu Marianne

Le Monde: Křetínský zvažuje prodej francouzského časopisu Marianne

17.04.2024 , Aktualizováno 16.04.2024

Redakce

Český miliardář Daniel Křetínský zvažuje prodej francouzského časopisu Marianne, který je součástí jeho mediálního portfolia. Podle deníku Le Monde proevropskému liberálnímu podnikateli nevyhovuje tón, který časopisu udává šéfredaktorka Natacha Polonyová. Na stránkách Marianne jsou hojně kritizováni prezident Emmanuel Macron i premiér Gabriel Attal.

Le Monde: Křetínský zvažuje prodej francouzského časopisu Marianne

Foto: Shutterstock 

Týdeník Marianne letos prochází zásadními změnami, počet stránek klesl z 92 na 52 a mírně se snížila také prodejní cena jednoho výtisku ze 4,4 eur na 3,5 eur (Ze 111 na 89 Kč). Polonyová změny hájí tím, že úspory za tisk jsou jen okrajovou motivací, že jde zejména o větší „obsahovou koncentraci“.

Křetínský časopis koupil v roce 2018. Teď podle odborného serveru La Lettre pověřil svého spolupracovníka Denise Olivennese hledáním možného kupce pro ztrátový časopis. Francouzská pobočka mediálního domu Czech Media Invest, který založil Křetínský, uvádí, že loni Marianne s obratem 12 milionů eur (303 milionů Kč) vykázala ztrátu tři miliony eur (76 milionů Kč), píše Le Monde.

CMI France k tvrzení o prodeji uvedla, že „tak daleko ještě situace nedošla“. Le Monde toto vyjádření interpretuje tak, že firma záměr Marianne prodat nepopírá. Možnými kupci jsou miliardář Vincent Bolloré nebo skupina Lagardère.

Paříž (ČTK)

Hlavní stránka