lupa x
user

Francouzské velvyslanectví letos ocenilo 24 mladých českých vědců

Francouzské velvyslanectví letos ocenilo 24 mladých českých vědců

23.06.2023 , Aktualizováno 22.06.2023

Redakce

Výzkum mladých českých vědců, kteří zkoumají například určování biologických druhů pomocí umělé inteligence, vliv životního stylu na riziko rakoviny nebo vývoj nanomateriálů pro medicínské účely, ocenilo dnes francouzské velvyslanectví. Jeho zástupci ve spolupráci s partnerskými organizacemi v Praze předali vědecké ceny 24 mladým výzkumníkům. Ocenění uděluje ambasáda každoročně v sedmi kategoriích - za výzkumy v chemii, lékařství, farmacii, společenských a humanitních vědách, jaderném výzkumu, počítačových vědách a v životním prostředí. V každé sekci je několik laureátů.

Francouzské velvyslanectví letos ocenilo 24 mladých českých vědců

Foto: Shutterstock

Velvyslanectví Francie podporuje mladé vědce v Česku od roku 1994. Badatele do 33 let nominuje buď jejich domovská škola nebo Akademie věd ČR podle kvality výzkumů. Hodnotící komise tvořilo 43 českých a francouzských odborníků. Letos se do soutěže zapojilo 68 kandidátů. První tři laureáti v každé sekci dostali finanční odměnu, dva nejlepší z každé kategorie i stipendium pro měsíční stáž na francouzských výzkumných pracovištích. Místo si vyberou sami.

Například Markéta Klíčová z Technické univerzity v Liberci se zabývá vývojem speciálních náplastí z nanomateriálů pro medicínské účely. Za svůj výzkum převzala první cenu v oblasti farmacie. Klíčová vyvíjí náplasti s obsahem antibiotik, které se využijí na zajištění stehů po operacích střev a sníží tak riziko pooperačních komplikací. „Náplasti se vyrábí z biodegradabilních polymerů, tedy látek, které se časem samy rozpustí v lidském těle. Ta náplast sama časem zmizí a není potřeba žádná reoperace,“ řekla Klíčová.

Cenu Jean-Marie Lehna za chemii získal Jakub Štoček z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, který se zabývá výzkumem mezimolekulárních interakcí. Nositel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn dnes také k účastníkům ceremonie promluvil.

Jak životní styl ovlivňuje riziko vzniku rakoviny zkoumala Anna Altová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Za svůj výzkum si odnesla první cenu ve společenských a humanitních vědách. První cenu za počítačové vědy převzal Lukáš Picek ze Západočeské univerzity v Plzni, který se zabývá určováním biologických druhů ve volné přírodě pomocí umělé inteligence.

V sociálně-humanitní sekci získal ocenění platformy CEFRES Martin Šorm z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Zabýval se studiem kontroverzí popkultury, zaměřil se na populistické zobrazování středověké kultury. „Zkoumám středověkou literaturu a to, jaké jsou funkce středověku v dnešní společnosti. Zajímá mě, k čemu ho používají politici, tvůrci populární literatury, jak používají obrazy středověku, aby něčeho dosáhli,“ řekl Šorm.

Uděleny byly i tři speciální ceny, a to od České společnosti chemické, za počítačové vědy a informatiku od IT4Innovations a za společenské a humanitní vědy od CEFRES. Platforma CEFRES vznikla ve spolupráci Velvyslanectví Francie a několika českých akademických institucí.

Příští předávání cen bude 30. ročníkem. Lehn při ceremoniálu prozradil, že jubilejní předávání se bude konat na speciálním místě, tedy nikoliv na francouzské ambasádě.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka