lupa x
user

Mailkit: Češi čtou nejvíce e-mailů v sobotu, nejméně v neděli

Mailkit: Češi čtou nejvíce e-mailů v sobotu, nejméně v neděli

10.05.2024 , Aktualizováno 09.05.2024

Redakce

Češi otevírají e-maily nejvíce v sobotu, nejméně pak v neděli. V sobotu otevřou více než pětinu zpráv, které během týdne dostanou. Lidé v sobotu rovněž nejvíce klikají na odkazy a reagují na nabídky. Na sobotu připadá ale také 23 procent odhlášení z rozesílky a až 29 procent označení e-mailu za spam. Vyplývá to z dat společnosti Mailkit, která se zabývá e-mailovým marketingem.

Mailkit: Češi čtou nejvíce e-mailů v sobotu, nejméně v neděli

Foto: Shutterstock 

„V sobotu pozorujeme nejvyšší míru otevření e-mailů, a logicky proto i zároveň nejvyšší procento odhlášení. Ze všech emailů označených příznakem spam připadá celých 29 procent právě na tento den v týdnu. Bez ohledu na to, kdy je e-mail odeslán a přečten, příjemce vždy očekává od e-mailu přidanou hodnotu. Obecně jako nejčastější důvod pro odhlášení newsletterů a dalších zpráv uvádí příjemci to, že už o zprávy jednoduše nemají zájem,“ uvedl ředitel společnosti Mailkit Jakub Olexa.

Neděle je naopak dnem, kdy jsou příjemci v otevření e-mailů a klikání na odkazy nejméně aktivní. Oproti předchozímu dnu poklesl nejen podíl kliknutí na odkazy z 5,5 procenta na 2,4 procenta, ale i samotné otevření zprávy z 21 na necelých 15 procent. Nejméně se zákazníci odhlašují ve čtvrtek a v pondělí, kdy dosahuje procento odhlášení zhruba polovičních hodnot, a to 11,5 procenta ve čtvrtek a 12,1 procenta v pondělí.

Podle e-mailového specialisty společnosti Etnetera Activate Martina Císaře označí e-mail za spam až 79 procent Čechů, pokud nemají k dispozici snadný způsob, jak se z rozesílky odhlásit. „Podle zákona musí mít příjemce možnost odhlásit se z obchodního sdělení. Odhlášení musí být provedeno hned a dále již není možné odhlášenému příjemci posílat další obchodní sdělení. Pokud se odesílatel snaží odhlašovací link jakýmkoliv způsobem skrýt a odhlášení zkomplikovat, tak si spíš škodí. Příjemce, který nenajde snadný způsob odhlášení, často označí e-mail za spam,“ dodal Císař.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka