lupa x
user

Brno slaví 155 let městské hromadné dopravy

Brno slaví 155 let městské hromadné dopravy

15.08.2024 , Aktualizováno 14.08.2024

Redakce

V sobotu 17. srpna uplyne přesně 155 let od zahájení provozu městské hromadné dopravy v Brně. První koněspřežná tramvaj tehdy vyjela z Moravského náměstí směrem do Králova Pole. Dopravní podnik města Brna na tento den připravuje pro veřejnost program u Janáčkova divadla a jízdy historickými vozy.

Brno slaví 155 let městské hromadné dopravy

Foto: Shutterstock

„Oslavy 155 let městské hromadné dopravy v Brně jsou skvělou příležitostí nejen k připomenutí bohaté historie našeho města, ale také k poděkování všem zaměstnancům dopravního podniku a občanům, kteří se každý den spolupodílejí na jejím fungování. Věříme, že si všichni návštěvníci užijí bohatý program a společně oslavíme tento významný milník. V 19 hodin vyjedou historické tramvaje z Moravského náměstí do Králova Pole, stejně, jako tomu bylo před 155 lety,“ uvedla Markéta Vaňková, primátorka města Brna.
Po slavnostním zahájení před Janáčkovým divadlem ve 13 hodin se návštěvníci mohou těšit na okružní jízdy historickými tramvajemi a autobusy, které připomenou bohatou historii dopravy v Brně. „Připravili jsme dva okruhy, které kopírují trasy prvních linek MHD. Tramvaje budou cestující vozit do Králova Pole a zpět a autobusy do Černých Poli a zpět do centra. V provozu bude navíc i populární Party Šalina, ve které mohou cestující spojit jízdu s konzumací piva,“ sdělil Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna. Na piazzettě Janáčkova divadla budou při příležitosti 75 let trolejbusové dopravy v Brně vystaveny retro trolejbusy 14Tr a 15Tr. Premiéru zde bude mít i renovované dispečerské auto Volha GAZ 24. Vozy tohoto typu brněnský dopravní podnik využíval v 80. letech minulého století.
O hudební doprovod a příjemnou atmosféru se po celé odpoledne budou starat kapely, jejichž členy jsou zaměstnanci DPMB. Další součástí programu budou stánky městských společností, které nabídnou zábavné aktivity pro děti i dospělé. Na akci se objeví i stánek Nadačního fondu Emil, který DPMB dlouhodobě podporuje. „Pro handicapované děti, které Emil podporuje ve sportovních a pohybových aktivitách, vypravíme speciální jízdu historickým vozem. Tramvaj budou mít zcela pro sebe, takže budeme moci nástup, výstup i jízdu zcela přizpůsobit jejich nárokům,“ dodal Havránek. Samozřejmostí na akci bude i zmrzlina a občerstvení.
V 19 hodin se veškerá pozornost přesune k historickému označníku na Moravském náměstí. Po slavnostním aktu odsud vyjede kolona historických tramvají s cestujícími po trase, po které přesně před 155 lety vyjela první koněspřežná tramvaj.

Jízdy
13:15 – 18:30 jízdy tramvají a autobusů z retro sbírky DPMB na trasách:

Tramvaje: Janáčkovo divadlo – Pionýrská – Semilasso – Královo pole, nádraží a zpět přes náměstí Svobody k Janáčkovu divadlu
Autobusy: Janáčkovo divadlo – Náměstí 28. října – Zemědělská – Štefánikova čtvrť a zpět

Jízdné: 20 Kč/osobu a okruh

Program 
13:00     zahájení na piazzettě Janáčkova divadla
13:45    vystoupení kapely EVOLET
15:00    vystoupení kapely Pohledy
16:15    vystoupení kapely Noise Flow
17:30     vystoupení kapely Purple Rainbow
19:00     slavnostní akt u historického označníku na Moravském náměstí
19:15   odjezd kolony historických tramvají k Semilassu

Stánky městských firem STAREZ, Teplárny Brno, Brněnské vodárny a kanalizace, dále Turistického informačního centra a Nadačního fondu Emil.

Vystavené vozy DPMB: Trolejbusy 14Tr a 15Tr, dispečerský vůz Volha GAZ 24

Volha GAZ 24
Dopravní podnik města Brna provozoval v 80. letech celkem pět aut tohoto typu (z toho jedno ve verzi kombi). Od dopravního nadšence z Plzně se podařilo odkoupit vůz stejného typu v lednu letošního roku. Zapálení pracovníci z DPMB se postarali o jeho kompletní renovaci, která obnášela i náročné shánění komponent. „Maják jsme získali od dobrovolných hasičů, vysílačku a další náhradní díly od nadšenců do veteránů. Lakování do původních barev pak proběhlo v našich ústředních dílnách,“ vysvětlil Jan Setil, dopravní ředitel DPMB.

Zdroj: Dopravní podnik města Brna

Hlavní stránka