lupa x
user

Zmatek kolem registrace do EDC brzdí komunitní energetiku v České republice

Zmatek kolem registrace do EDC brzdí komunitní energetiku v České republice

21.08.2024 , Aktualizováno 20.08.2024

Redakce

V České republice bylo 1. srpna 2024 spuštěné Elektroenergetické Datové Centrum (EDC), které je klíčové pro fungování komunitní energetiky.

Zmatek kolem registrace do EDC brzdí komunitní energetiku v České republice

Tento projekt umožňuje sdílení elektřiny vyrobené z fotovoltaických panelů mezi různými objekty, například mezi chalupou a městským bytem. Nicméně, i přes dvouleté plánování spuštění EDC, chybí odpovídající komunikační linka směrem k uživatelům, kteří mají zájem komunitní energetiku využívat.

„Lidé nevědí, jak se registrovat, co budou potřebovat a jsou zmatení,“ říká Ing. Jakub Jánský, zástupce portálu Fotovoltaika pro bytové domy. „Volají nám a doptávají se na informace, které si my sami zjišťujeme z různých konferencí o EDC, ke kterým ale lidé nemají přístup nebo o nich nevědí, že probíhají.“

Portál Fotovoltaika pro bytové domy se dlouhodobě snaží poskytnout potřebné informace veřejnosti a nabídnout pomocnou ruku EDC. „Opakovaně jsme se sami pokoušeli spojit s vedoucími pracovníky EDC nebo členy představenstva s cílem předat jim přehled nejčastějších dotazů, kterými jsme denně od našich čtenářů zahlceni. Chtěli jsme nabídnout svou součinnost pro srozumitelné vysvětlení témat. Bohužel, všechny naše snahy byly dosud bez reakce,“ dodává Jánský.

Portál Fotovoltaika pro bytové domy začal již v lednu 2024 dávat dohromady dostupné informace o EDC. A na jejich základě tvořit články, které odpovídají na dotazy ohledně registrace do EDC a náležitostí, které je potřeba splnit, když chce subjekt začít sdílet elektřinu z fotovoltaiky. Cílem je poskytnout lidem srozumitelný a přehledný návod, jak se stát součástí komunitní energetiky a efektivně využívat EDC.

Je zřejmé, že pro úspěšný rozvoj komunitní energetiky je nutná lepší komunikace a spolupráce mezi EDC a veřejností. Portál Fotovoltaika pro bytové domy je připraven nadále poskytovat informace a podporu všem zájemcům o tuto inovativní formu energetického hospodaření.

O portálu Fotovoltaika pro bytové domy:

Portál Fotovoltaika pro bytové domy se specializuje na poskytování informací o fotovoltaických systémech a jejich využití v bytových domech. Nabízí praktické rady, novinky a konzultace pro všechny, kteří chtějí využívat solární energii a přispět k energetické soběstačnosti bytového domu.

V případě zájmu médií je portál Fotovoltaika pro bytové domy připraven poskytnou veškeré informace o popsaném případu.

Zdroj: PROTEXT

Hlavní stránka