lupa x
user

V Nové Pace roste domov pro osoby se zdravotním postižením

V Nové Pace roste domov pro osoby se zdravotním postižením

04.09.2024

Redakce

Královéhradecký kraj zahájil v Nové Pace stavbu domova pro osoby se zdravotním postižením. Nové komunitní bydlení ve čtyřech samostatných domcích zajistí služby sociální péče pro 12 klientů. Na stavební práce s předpokládaným termínem dokončení koncem roku 2025 kraj vynaloží 45,3 milionu korun bez DPH, přičemž s financováním výdajů pomůže dotace z Národního plánu obnovy.

V Nové Pace roste domov pro osoby se zdravotním postižením

„Jedná se o první řešení, které nabízí bydlení tříčlenných domácností v samostatných domcích. Návrh tohoto řešení vznikl na základě druhé architektonické soutěže, kterou kraj realizoval. V Nové Pace tedy postavíme čtyři samostatné objekty celkem pro 12 klientů se zdravotním postižením a všechny prostory uzpůsobíme pro jejich dlouhodobý pobyt. Domky rozmístíme na pozemku tak, aby navzájem iniciovaly společenský život klientů a zároveň jim poskytovaly dostatek soukromí. Postupně se tak snažíme z velkých zařízení v regionu přestěhovat všechny klienty pobytových služeb sociální péče do menších typů bydlení podobných běžnému životu v rodinném prostředí, které ale současně zajišťuje veškerý komfort potřebný k péči o klienty se zdravotním postižením,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Všechny čtyři novostavby budou ve svažitém terénu postavené v jiné výškové úrovni s terasami orientovanými do společného prostoru mezi domy. Na tyto terasy se zápražím pak navážou obývací prostory klientů tak, aby do klidnější části zahrady směřovaly jednolůžkové a vzájemně neprůchozí ložnice. Kromě obýváku, ložnic, kuchyňského koutu a hygienického zázemí pro klienty i personál stavbaři vybudují i místnosti pro asistenty, skladové prostory či zázemí pro strojovnu.

„Nové domy o stejné velikosti dispozičně upravíme tak, aby ideálně fungovaly v konkrétním místě podle umístění na členitém pozemku. Materiálově i barevně budou sladěné, jen pro lepší orientaci klientů zvolíme u každého domu nápadně odlišnou barvu rámů oken a dveří. O vytápění a ohřev vody se postarají tepelná čerpadla, vhodné střechy necháme osadit fotovoltaickými panely, aby byl provoz nízkonákladový. Za stavební práce zaplatíme zhruba 45,3 milionu korun a počítáme, že převážnou část investice pokryje státní dotace. Hotovo bychom chtěli mít koncem roku 2025, poté vše vybavíme nábytkem a potřebnou technikou,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za gesci investic. Součástí projektu je i úprava zahrad u každého domu, pro klienty zpřístupněné zpevněnými a kompletně bezbariérovými cestami.

Vybudování tohoto chráněného bydlení pro osoby se zdravotním postižením v Nové Pace je součástí realizace transformace pobytového zařízení domova pro osoby se zdravotním postižením Domova sociálních služeb Chotělice. Projekt je spolufinancován pomocí dotace z Národního plánu obnovy pod názvem Výstavba chráněného bydlení v Nové Pace, registrační číslo CZ.31.6.0/0.0/0.0/22_044/0008672. Jeho management zajišťuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI).

Stavba nového domova pro osoby se zdravotním postižením v Nové Pace zapadá do dlouhodobé koncepce Královéhradeckého kraje spočívající ve zvýšení kapacit komunitního bydlení v rámci poskytovaných služeb sociální péče. Kraj v letošním roce například zahájil stavbu objektu pro pobytovou sociální rehabilitaci v Hradci Králové na Pražském Předměstí, v Jičíně vzniká chráněné bydlení pro 18 klientů, v Novém Městě nad Metují roste domov pro osoby se zdravotním postižením rodinného typu stejně jako v Rokytnici v Orlických horách, kde staví komunitní bydlení pro klienty Domova na Stříbrném vrchu.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Hlavní stránka