lupa x
user

Bloomberg: V Řecku vzniká největší chytré město v Evropě

Bloomberg: V Řecku vzniká největší chytré město v Evropě

10.05.2024 , Aktualizováno 09.05.2024

Redakce

Na jižním pobřeží řeckého hlavního městě nabírá na obrátkách dlouho očekávaný plán na přeměnu bývalého letiště v největší chytré město Evropy. Po deseti letech odkladů se rýsuje vize Ellinikonu - začíná vyrůstat Marina Tower, která se brzy stane prvním řeckým mrakodrapem. Železné skelety bytových domů získávají podobu a když se člověk postaví do přístavu, může si už představit budoucí město, které bude mít otevřené veřejné prostory, udržitelné zdroje energie a řadu zelených ploch, které teď Aténám chybí.

Bloomberg: V Řecku vzniká největší chytré město v Evropě

Foto: Shutterstock 

„V počátcích projektu panovala oprávněná nedůvěra,“ řekl v rozhovoru s agenturou Bloomberg generální ředitel společnosti Lambda Odiseas Athanasiu. Tato firma stojí za víceúčelovým projektem.

Ellinikon se rozkládá na ploše více než 2500 hektarů, 20 minut jízdy autem od Atén. Projekt má změnit jak pobřeží, tak zemi. Je podobný projektům, které jsou běžně k vidění v Číně nebo ve Spojených arabských emirátech a je ukázkou zotavení Řecka z krize i nadšení investorů.

Developeři předpokládají, že po dokončení v roce 2037 tento projekt zvýší hrubý domácí produkt (HDP) Řecka o 2,5 procentního bodu, vytvoří až 80.000 nových pracovních míst a přinese daňové příjmy více než deset miliard eur (přes 250 miliard Kč). Očekává se také, že ročně přiláká další milion turistů, kteří si budou moci vybrat, zda se ubytují v hotelu Mandarin Oriental či v rezortu s kasinem.

Cestovní ruch se už v Řecku vzpamatoval z propadu z doby pandemie nemoci covid-19. Loni zemi navštívilo 32 milionů turistů a letos se očekává rekordní počet příjezdů.

Pro ty, kteří budou chtít zůstat natrvalo, už bylo ve čtvrti Malé Atény dáno do prodeje 243 bytových jednotek, z toho 140 už je rezervováno. Nejdříve se prodaly apartmány v Marina Tower a byty a vily na pláži. Lambda oznámila, že z prodeje nemovitostí do konce března získala 641 milionů eur (16,1 miliardy Kč). Většina kupujících jsou řečtí občané a očekává se, že do 13 let tam bude zhruba v 10.000 rezidencích bydlet až 20.000 lidí.

Ellinikon vychází z urbanistické koncepce patnáctiminutového města. To znamená, že obyvatelé se do čtvrt hodiny dostanou do školy, do parku, na úřad, do obchodu nebo i na pláž. V celém komplexu bude software pro dohled nad odpady, vodou a energiemi.

Rozjezd projektu nebyl hladký. Když firma Lambda pozemek v roce 2014 koupila, byly jeho části poseté troskami bývalého letiště, včetně opuštěných letadel. V jiných částech byli ubytováni uprchlíci a migranti bez dokladů. Na pobřeží byla řada zařízení pro noční život a zapomenutá sportoviště. Obavy, zda se projekt opravdu podaří někdy zrealizovat, vyvolalo i zpoždění povolovacího procesu a skutečnost, že Řecko v době, kdy byl projekt navržen, prakticky zkrachovalo. Později se k tomu přidaly i zvýšené náklady na výstavbu kvůli energetické krizi po incidentu na Ukrajině.

Zatímco tyto problémy postupně ustoupily, jeden problém zůstal a Lambda se s ním pořád ještě potýká. Jde o nedostatek pracovních sil. Příští rok, kdy má začít výstavba obchodního centra, bude firma potřebovat zhruba 7000 pracovníků. Nyní jich má asi 2000 a vede pokročilá jednání s dodavateli o dovozu stavebních dělníků z jiných zemí.

Athanasiu ale za největší problém označil „nedostatek důvěryhodnosti“. Řecko bylo před zahájením výstavby v platební neschopnosti a projekt byl obrovský i na evropské poměry, natož pro Řecko, a Lambda byla společností, která se nikdy předtím v takovém projektu neangažovala. Tyto překážky ale postupně vymizely. Nyní má firma v plánu, aby obyvatelé ve svých domech bydleli do Vánoc roku 2026.

Akcie firmy Lambda loni zpevnily téměř o 16 procent, zastavily se však u ceny sedm eur. To Athanasiu přičítá širším potížím na realitním trhu. Je ale i důvod se domnívat, že Ellinikon bude od této chvíle ziskový. Lambda se loni vrátila k zisku a rezidence na pláži se nyní prodávají až za 15.000 eur (376.000 Kč) za metr čtvereční. Nabídky na pozemky v okolí nákupního centra a kanceláří přesáhly 2000 eur (přes 50.000 Kč) za metr čtvereční, což je téměř trojnásobek hodnoty uvedené v účetnictví.

Optimismus je zkrátka na vysoké úrovni. A co se týče obav, že by se turisté, kteří se sjíždějí do Atén, mohli zajímat spíše o historickou nabídku starobylého města než o jeho nejmodernější vybavení, nedělá si ředitel firmy Lambda starosti.

Atény (ČTK/Bloomberg)

Hlavní stránka