lupa x
user

Google vybuduje v Řecku cloudový region

Google vybuduje v Řecku cloudový region

30.09.2022

Redakce

Americká internetová společnost Google zřídí v Řecku svůj první cloudový region. S odvoláním na oznámení firmy o tom informovala agentura Reuters. Odhaduje se, že dohoda přispěje k hospodářskému výkonu Řecka částkou 2,2 miliardy eur (55,8 miliardy Kč) a do roku 2030 vytvoří přibližně 20 000 pracovních míst, uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Investice se odhaduje na stovky milionů eur, napsal server listu Kathimerini.

Google vybuduje v Řecku cloudový region

Foto: Shutterstock

Mitsotakisova konzervativní vláda se od začátku svého mandátu v roce 2019 snaží diverzifikovat ekonomiku, která se v roce 2018 dostala z deset let trvající finanční krize. Do země se kabinet snaží přilákat zahraniční investice a technologické společnosti.

„S velkým potěšením dnes oznamujeme náš první cloudový region v Řecku. Bude poskytovat cloudové úložiště a služby zákazníkům společnosti Google,“ uvedla při oznámení investice v Aténách prezidentka společnosti Google Cloud International Adaire Fox-Martin.

Cloudový region se obvykle zakládá na seskupení datových center. Jde o zcela izolované prostředí, které nesdílí žádnou infrastrukturu s jiným regionem. Jednotlivé regiony jsou propojeny pouze páteřní konektivitou. Regiony slouží jako geograficky oddělená a izolovaná datová centra, kdy výpadek jednoho nijak neovlivní druhé, uvádí na svém webu poradenská a konzultační technologická firma Orbit.

Investice společnosti Google přichází dva roky poté, co se americká společnost Microsoft rozhodla vybudovat v Řecku tři datová centra. Agentura AP tehdy napsala, že firma tam investuje až jednu miliardu dolarů. Loni v Řecku svou první pobočku otevřela divize cloudových služeb firmy Amazon.

Po dokončení projektu Googlu bude Řecko jednou z mála zemí na světě mimo Severní Ameriku, kde budou mít tři největší nadnárodní společnosti poskytující cloudové služby místní zastoupení s infrastrukturou, uvádějí řecká média.

Athény (ČTK)

Hlavní stránka