lupa x
user

Britskou vládu znepokojují plány na převzetí listu The Daily Telegraph

Britskou vládu znepokojují plány na převzetí listu The Daily Telegraph

23.11.2023

Redakce

Britskou vládu znepokojují plány na převzetí listu The Daily Telegraph investičním fondem RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí. Britská ministryně kultury Lucy Frazerová dnes vyjádřila obavy o nezávislost listu a naznačila možnost vládní intervence. Informovala o tom agentura Reuters.

Britskou vládu znepokojují plány na převzetí listu The Daily Telegraph

Foto: Shutterstock

Fond RedBird IMI se dohodl, že zajistí splacení peněz, které předchozí vlastník listu The Daily Telegraph, tedy rodina Barclayových, dluží společnosti Lloyds Banking Group. Firma Lloyds v červnu kvůli dluhu rodiny Barclayových převzala kontrolu nad novinami The Daily Telegraph a časopisem The Spectator. Následně začala pracovat na jejich prodeji, aby získala zpět dlužnou částku.

Prodej byl nyní pozastaven kvůli plánu rodiny Barclayových uhradit dluh ve výši 1,2 miliardy liber (téměř 34 miliard Kč) s pomocí fondu RedBird IMI. Ten hodlá rodině na uhrazení dluhu poskytnout půjčku, kterou by měl následně právo přeměnit v kontrolní podíl v novinách The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Podle britské vlády lze předpokládat, že fond by tuto přeměnu uskutečnil co nejdříve.

RedBird IMI je společným podnikem americké investiční skupiny RedBird Capital a firmy International Media Investments (IMI) z emirátu Abú Zabí. Pokud se převzetí uskuteční, bude mít řízení obou titulů na starosti bývalý šéf zpravodajské stanice CNN Jeff Zucker, který nyní stojí v čele fondu RedBird IMI.

Fond RedBird IMI ve snaze rozptýlit obavy britské vlády slíbil, že v případě získání kontroly nad listem The Daily Telegraph a časopisem The Spectator zachová stávající redakční tým těchto publikací. „Věříme, že redakční nezávislost těchto titulů je nezbytná pro ochranu jejich pověsti a důvěryhodnosti,“ dodal.

Londýn (ČTK)

Hlavní stránka