lupa x
user

Členové vlády podpořili protidrogovou kampaň, měla by omezit i dopravní nehody

Členové vlády podpořili protidrogovou kampaň, měla by omezit i dopravní nehody

11.01.2024

Redakce

Členové vlády dnes podpořili kampaň zaměřenou na osvětu o škodlivosti drog a zneužívání léků, jejíž součástí bude i televizní seriál Adikts. Kampaň by měla sloužit i k omezení řízení pod vlivem návykových látek, řekl dnes po jednání kabinetu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Policie podle něj přispěla 11 miliony korun na celou kampaň, jejíž celkové náklady byly 107 milionů korun.

Členové vlády podpořili protidrogovou kampaň, měla by omezit i dopravní nehody

Foto: Shutterstock 

Rakušan řekl, že peníze vložené policií do kampaně považuje za efektivně vynaložené prostředky. Podle něj policisté každý víkend zasahují u nehod, v nichž hrál roli alkohol nebo jiné návykové látky. Kampaň by měla oslovit mladé lidi jejich jazykem a poukázat na rizika, která jsou s návykovými látkami, jejich zneužíváním a s řízením pod jejich vlivem spojena.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) upozornil, že za loňský rok si vyžádaly nehody, kdy byl řidič pod vlivem drog, 11 životů. „Máme zájem na tom, aby se počet těch nehod snižoval,“ řekl. Součástí kampaně jsou reklamní spoty zobrazující nehody, které hodlá využívat i organizace Besip. Podle Kupky by měly působit v emotivní rovině a přispět ke zlepšení chování řidičů.

Kampaň zahrnuje reklamní spoty, šestidílný seriál Adikts i dokumentární cyklus Česko na drogách, který představí fakta o drogách a závislostech v souvislostech a bez předsudků s odborníky na adiktologii, závislosti i prevenci. Podle Rakušana by se do kampaně měli zapojit i influenceři, kteří budou s mladými lidmi dál pracovat na sociálních sítích.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka