lupa x
user

Krajský soud v Ostravě o odvolání v kauze časopisu Legalizace nerozhodl

Krajský soud v Ostravě o odvolání v kauze časopisu Legalizace nerozhodl

25.10.2022

Redakce

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě dnes v kauze časopisu Legalizace, jehož šéfredaktor Robert Veverka byl loni v Bruntále odsouzen k podmíněnému trestu za šíření toxikomanie na stránkách tohoto magazínu, nerozhodl. Senát vyhověl žádosti obhajoby o doplnění důkazů. Jednání proto odročil na listopad. V tomto termínu by už mohl soud rozhodnout.

Krajský soud v Ostravě o odvolání v kauze časopisu Legalizace nerozhodl

Foto: Shutterstock

Šéfredaktor Veverka dostal loni v listopadu u Okresního soudu v Bruntále podmínku. Časopisu, který vede, soud uložil peněžitý trest 50.000 korun. Podle soudu časopis propaguje drogy. Veverka obvinění odmítá, své trestní stíhání považuje za přehnané a zbytečné a rozsudek označil za cenzuru.

Proti rozhodnutí se odvolaly obě strany sporu. Státní zástupce požaduje přísnější trest. V případě pokuty až trojnásobnou částku. Veverkův advokát naopak žádá zproštění viny popřípadě zrušení rozsudku a nové projednání celé kauzy u okresního soudu.

Veverka, který je v Praze 2 zastupitelem za Piráty, uvedl, že verdikt považuje za nešťastný a subjektivní. „Byl vynesen někým, kdo se na konopí dívá příliš represivní optikou. Jsem odsouzen za to, že jsem psal, jak se konopí pěstuje. Z rozsudku vyplývá, že se o této rostlině může psát jen negativně,“ řekl

Policie během vyšetřování zkoumala 60 čísel časopisu z let 2010 až 2020 a podle obžaloby tam našla více než 200 protiprávních skutků. Nejméně jeden člověk se podle obžaloby nechal inspirovat, sehnal si semena a podle rad a návodů v časopisu z nich vypěstoval a zpracoval rostliny se zakázanou látkou THC.

Časopis Legalizace je dvouměsíčník nejen o konopí. Uvádí, že jeho cílem je poskytovat ucelené, objektivní a vyvážené informace o rostlině konopí a nezaujatě informovat o drogové problematice.

Ostrava (ČTK)

Hlavní stránka