lupa x
user

Zájem o pečovatelskou službu a odlehčovací služby roste

Zájem o pečovatelskou službu a odlehčovací služby roste

14.08.2024

Redakce

V rámci přípravy nového střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Pardubickém kraji vyjíždí radní Pavel Šotola s vedoucí odboru Helenou Zahálkovou zejména do okrajových částí kraje, aby mapovali potřeby v této oblasti. Tentokrát se zajímali o situaci v obcích v okolí Pastvinské přehrady.

Zájem o pečovatelskou službu a odlehčovací služby roste

Foto: Shutterstock

„Z našich jednání na obecních úřadech v Klášterci nad Orlicí a v Jablonném nad Orlicí vyplývá, že v posledních letech roste zájem o pečovatelské služby. Většina lidí zejména z venkova, nechce do poslední možné chvíle do žádných pobytových služeb mimo domov a začínají oceňovat právě terénní služby v místě bydliště. Jsem rád, že díky finanční rezervě, kterou si Pardubický kraj ponechává, můžeme ještě v druhé polovině roku reagovat na skutečný počet pečovatelských hodin a dorovnat tak potřeby v daných regionech,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Ne všude jsou ale pečovatelské služby dostupné i o víkendu nebo ve večerních hodinách, na venkově ale častěji senioři bydlí s rodinou, která péči zajistí. „Ve větších obcích a městech působí i rodinná centra a kluby seniorů, také tyto spolky získávají podporu Pardubického kraje například z programu Pardubický kraj pro rodinu, protože jsou důležitým stmelovacím článkem komunitního života v obcích,“ řekl Pavel Šotola.

Chybí domov pro seniory a odlehčovací služby

Pardubický kraj si je vědom toho, že v tomto regionu chybí domov pro seniory a počítá s jeho kapacitou v krajské síti služeb. Iniciativy by se měl ujmout Žamberk ve spolupráci s dalšími obcemi. „Snažíme se provozovatele domovů pro seniory přesvědčit, aby zřizovali i dostatečný počet odlehčovacích lůžek, mnoho rodin je totiž schopno se o své seniory postarat, ale potřebují mít možnost si oddechnout a vyřídit své záležitosti. Velmi oblíbené jsou i stacionáře pro seniory, kde mohou být lidé v době, kdy jsou pečující v zaměstnání,“ dodal Šotola.

Sociální podnik pomáhá i klientům ze Žampachu

V oblasti sociálního podnikání se nedaleko Pastvinské přehrady rozrůstá i sociální podnik Aleny Sršňové a jejího bratra. Z názvu Vinárna u Mostu to sice není patrné, ale firma poskytuje různé služby jako výrobu hotových jídel a jejich rozvážku, catering akcí, chov skotu, ovcí a lam, zpracování dřeva a podobně. „Nedávno jsme se rozšířili o rekreační areál „Centrum Pastvinská přehrada“, kde pořádáme akce na klíč a ubytováváme rekreanty. Celkem u nás pracuje 22 lidí s nějakým hendikepem,“ konstatuje Alena Sršňová a pokračuje: „Každého při práci doprovázíme. Musíme nejdřív vypozorovat, co jim jde a co budou rádi dělat. Je pro ně důležitý řád a předvídatelnost. Za ty roky ale vidíme, že díky práci získávají nové kompetence a někteří se významně posunuli ve svých schopnostech.“

Zaměstnanci sociálního podniku nechodí do práce každý den, a počet pracovních hodin je přizpůsoben jejich možnostem. Jsou mezi nimi i klienti Domova pod hradem Žampach. Dva z nich dokonce našli v Centru Pastvinská přehrada i chráněné bydlení.

Zdroj: Pardubický kraj

Hlavní stránka