lupa x
user

Obce hledají způsoby, jak ušetřit za elektřinu a plyn. Dočkáme se návratu energetických aukcí?

Obce hledají způsoby, jak ušetřit za elektřinu a plyn. Dočkáme se návratu energetických aukcí?

04.08.2022

Redakce

Evropa se nachází v energetické krizi, elektřina i zemní plyn nadále zdražují a evropské země přehodnocují svou energetickou politiku. Rostoucí ceny však pociťují nejen průmyslové podniky a domácnosti, ale také města a obce. Při hledání způsobů, jak za energie ušetřit, se proto některé z nich vracejí k takzvaným energetickým aukcím, které zažívaly boom před deseti lety.

Obce hledají způsoby, jak ušetřit za elektřinu a plyn. Dočkáme se návratu energetických aukcí?

Foto: Shutterstock 

Aukce energií od ověřených dodavatelů mohou domácnostem, obcím a městům přinést nemalé finanční úspory. Většina organizátorů aukcí hovoří až o 15–30% úsporách. Elektronická aukce energií funguje podobně jako jakákoli jiná dražba — na jedné straně stojí skupina odběratelů a na straně druhé dodavatelé energií, kteří však v dražbě své cenové nabídky postupně snižují.

Jako první nabídlo svým občanům aukci energií středočeské město Říčany v roce 2012. Hromadnou dražbu si vyzkoušeli také v Praze–Libuši nebo Třinci. Dle třineckých dat 94 % domácností ušetřilo více než 20 % dosavadních nákladů na elektřinu či plyn. V Jablonci nad Nisou se pak pro velký zájem a pozitivní zkušenost konala elektronická aukce energií hned dvakrát, a to v letech 2013 a 2016. „Aukci jsme se rozhodli zopakovat na základě poptávky od občanů,“ uvedl náměstek jabloneckého primátora David Mánek. „Jako město jsme byli schopni zajistit, aby se aukce účastnili pouze prověření dodavatelé,“ doplnil.

Pro jednotlivce, který se v různých dodavatelských nabídkách nemusí dobře orientovat, může být účast na aukci potenciálně riziková. Energetické aukce mívaly punc nepoctivosti, protože neseriózní dodavatelé energií mnohdy sice nabídli nejnižší cenu samotných komodit, od klientů si však další peníze vybrali například tím, že jim zpoplatnili jakoukoli písemnou či telefonickou komunikaci.

Při spojení více spotřebitelů a jejich zaštiťování vedením měst však mají mnohem příjemnější vyjednávací pozici. Pro občany je možnost zapojení vždy zdarma, aukční poplatek platí vítězný dodavatel, nikoli město. „Občanům jsme garantovali, že mohou z aukce odstoupit, kdyby náhodou byla nově vydražená cena vyšší než cena původní. To se naštěstí nestalo a odběratelé elektřiny ušetřili průměrně 30 % a odběratelé plynu 16 % původních cen,“ zhodnotil úspěšnost aukce náměstek Mánek.

Přestože energetické aukce svůj vrchol již zažily, některá města se k tomuto trendu opět vracejí a pořádají dražby alespoň pro příspěvkové organizace, jichž jsou zřizovateli. Ze strany dodavatelů sice o aukce zájem poklesl, protože nemají v současné situaci důvod ceny příliš snižovat, spojení většího množství subjektů s vysokou spotřebou je však může k účasti motivovat. V letošním roce tímto způsobem zajistil pro městské podniky energie například Prostějov nebo Ostrava.

 

Monika Křivánková

Hlavní stránka