lupa x
user

Češi nemusí být snadnou kořistí informační války, míní filozofka Koubová

Češi nemusí být snadnou kořistí informační války, míní filozofka Koubová

24.02.2023

Redakce

Česká společnost má zdravé části, nemusí se stát snadnou kořistí informační války a má prostředky bránit se dezinformacím. Filozofka Alice Koubová to dnes uvedla na diskusním fóru Památníku ticha s názvem Temný únor. Koubová v rezidenci pražského primátora spolu s dalšími historiky, bývalými politiky a novináři hovořila o dezinformacích, stereotypech a jejich roli v české společnosti.

Češi nemusí být snadnou kořistí informační války, míní filozofka Koubová

Foto: Shutterstock

Jasným cílem každé dezinformační kampaně je rozložit společnost zevnitř a tím ji učinit připravenější nechat se ovládnout, míní Koubová. Češi podle ní disponují čtyřmi zdroji společenské odolnosti vůči dezinformacím – krizovou solidaritou, potřebou klidu, bohatstvím a etickou kulturou.

Češi podle Koubové ve vypjatých situacích opakovaně prokázali svou solidaritu, ať už to bylo na začátku pandemie covidu-19, na začátku války na Ukrajině nebo během útočné předvolební kampaně. Tuto krizovou solidaritu je ale potřeba umět přetavit do dlouhodobého přístupu, řekla Koubová. Solidním zdrojem odolnosti je také bohatství, a tím v globálním měřítku Češi rozhodně disponují, připomíná Koubová z Filozofického ústavu Akademie věd.

„Kdybychom neměli žádné zdravé části (společnosti), tak bychom nebyli tam, kde jsme,“ uvedla Koubová

Konferencí Temný únor se dnes prolínala připomínka prvního výročí ruské agrese Ukrajiny a únorových událostí v Československu v roce 1948. Filozof a kněz Tomáš Halík připomněl také smrt kněze Josefa Toufara v únoru 1950 na následky mučení představiteli komunistického režimu.

Novinářka Lída Rakušanová řekla, že je potřeba „vzít populistům strašidlo sudetských Němců“. Češi se podle ní potřebují zbavit předsudků a dodat si sebevědomí. Stejným směrem se ubíral i projev historika Jana Urbana, podle něhož se Češi dosud nedopracovali k pozitivní národní identitě.

O náhledu na vlastní dějiny hovořil i porevoluční premiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart. Národ je podle něj „společenství lidí, kteří uzavřou tichou dohodu o tom, které příběhy z dějin si budou vypravovat a o kterých pomlčí“. Češi o některých fázích svých dějin důsledně mlčí a vypráví si příběhy, míní Pithart.

„Státní koncepce pro školy v tématu antisemitismus je chatrná,“ uvedl ředitel pořádajícího památníku Pavel Štingl na závěr programu a vyzval českou vládu, aby navýšila finance na edukaci o antisemitismu, aby se posílil prostor pro veřejný dialog.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka