lupa x
user

Rada chce výdaje na vědu v r. 2024 ve výši 47,8 mld. Kč,o 7,6 mld. víc než letos

Rada chce výdaje na vědu v r. 2024 ve výši 47,8 mld. Kč,o 7,6 mld. víc než letos

03.04.2023 , Aktualizováno 01.04.2023

Redakce

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhuje pro příští rok rozpočet na vědu 47,8 miliardy korun, což je o 7,6 miliardy více, než je schváleno pro letošek. V dalších letech by měl rozpočet překročit 50 miliard korun. RVVI to uvedla v tiskové zprávě po dnešním jednání. Materiál, který rada schválila, nyní zamíří do meziresortního připomínkového řízení.

Rada chce výdaje na vědu v r. 2024 ve výši 47,8 mld. Kč,o 7,6 mld. víc než letos

Foto: Shutterstock

Rada navrhuje výdaje ve výši 47,8 miliardy na rok 2024, 50,7 miliardy na rok 2025 a 50,1 miliardy korun na rok 2026. Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) považuje navýšení rozpočtu za nezbytné zejména pro zachování reálné hodnoty prostředků na výzkum, vývoj a inovace.

„Navýšením výdajů na vědu a výzkum usilujeme o udržení stability celého systému. Je třeba reagovat na rostoucí výdaje výzkumných organizací způsobené inflací. Rozpočet reflektuje priority, a to excelenci, podporu lidských zdrojů ve vědě a transfer,“ uvedla. Veřejné peníze vložené do odvětví mají podle ní dlouhodobý pozitivní vliv na růst hrubého domácího produktu a na zvýšení budoucích daňových příjmů.

Rada dnes také navrhla vládě jmenovat dva nové členy výzkumné rady Technologické agentury, a to bývalého místopředsedu RVVI Pavla Barana za akademickou sféru a Jiřího Reisse za sféru podnikatelskou.

Členové rady též jednali s poskytovateli podpory na výzkum, vývoj a inovace. „Diskutována zde byla mj. klíčová témata nového zákona o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí, vyšší korelace hodnocení výzkumných organizací s výší poskytované institucionální podpory, otázky snižování administrativní zátěže nebo prohloubení koordinace při přípravě nových programů a vypisování výzev,“ uvedla RVVI.

Rada také zřídila novou pracovní skupinu Transfer znalostí, jejímž hlavním cílem je posílení transferu a zhodnocování výsledků jak ve spolupráci s firmami, tak prodejem licencí a zakládáním spin-offů. Zabývat se má také provazováním výsledků vědy s veřejnou správou.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka