lupa x
user

Při bojích v Chartúmu se ozbrojenci zmocnili laboratoře s nebezpečnými materiály

Při bojích v Chartúmu se ozbrojenci zmocnili laboratoře s nebezpečnými materiály

26.04.2023

Redakce

Při bojích v Súdánu obsadili ozbrojenci laboratoř s patogeny spalniček, cholery a dalšími nebezpečnými materiály. Není jasné, zda se jedná o členy armády či polovojenských jednotek RSF. S odkazem na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) o tom dnes informovala agentura Reuters. Technický personál se nyní podle WHO do chartúmské laboratoře nemůže dostat, biologický materiál a další látky tak zůstávají nezajištěné, což představuje velké riziko. Boje dnes v zemi pokračují navzdory 72hodinovému příměří, které v pondělí potvrdila armáda.

Při bojích v Chartúmu se ozbrojenci zmocnili laboratoře s nebezpečnými materiály

Foto: Shutterstock

Bojovníci vyhnali všechny techniky z laboratoře… ta je teď zcela pod kontrolou jedné z válčících stran a je využívaná jako vojenská základna,“ uvedl podle listu The Guardian zástupce WHO Níma Saíd Abid. Dodal, že s obsazením laboratoře je spojeno obrovské biologické riziko.

Jedenáct dní trvající střety mezi súdánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) vedle súdánského zdravotnictví paralyzovaly také další základní služby. Většina lidí, která v Chartúmu a okolí zůstala, je po většinu času uvězněná ve svých domovech s tenčícími se zásobami jídla a vody. Boje si v Súdánu vyžádaly nejméně 459 obětí a další více než čtyři tisíce lidí utrpěly zranění.

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) se kvůli intenzivním bojům musel stáhnout z nejrizikovějších oblastí Súdánu. V důsledku bojů v zemi přišlo o život nejméně pět humanitárních pracovníků. Kvůli úmrtí personálu v Súdánu přerušily činnost dva úřady OSN, Světový potravinový program (WFP) a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Chartúm (ČTK)

Hlavní stránka