lupa x
user

Novým ředitelem strategie a rozvoje ČTK bude od září Petr Orálek

Novým ředitelem strategie a rozvoje ČTK bude od září Petr Orálek

04.05.2023 , Aktualizováno 03.05.2023

Redakce

Novým ředitelem strategie a rozvoje České tiskové kanceláře bude od 1. září současný výkonný ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNZ) Petr Orálek (1967). Nahradí Jaroslava Kábeleho, který se 12. června ujme funkce generálního ředitele národní zpravodajské agentury. ČTK to oznámila na svém webu.

Novým ředitelem strategie a rozvoje ČTK bude od září Petr Orálek

Foto: JakC/ Shutterstock

„S Petrem jsme pracovali v Četce už na začátku 90. let a poté jsme se potkali na jednom patře v editorské místnosti deníku MF Dnes. Vždy jsme přemýšleli dost podobně a já velmi oceňuji, že se Petr dostal až do vysokých funkcí ve významných vydavatelstvích a posléze v NFNZ. Obzvlášť v pozici obchodního ředitele získal zkušenosti a kontakty, které se mu budou při shánění nových příležitostí v Centru speciálních služeb ČTK náramně hodit,“ uvedl Kábele.

Orálek připomněl, že v agentuře začínal a poté prošel mnoha pozicemi v novinářské, ale i obchodní části různých vydavatelství. „Jsem rád, že mohu svými zkušenosti Četce vrátit, co jsem se tam na začátku naučil. A pomohl jí v tom, aby byla soběstačná a mohla dál poskytovat nezávislé kvalitní zpravodajství,“ dodal.

Budoucí ředitel strategie ČTK vystudoval obor finance na Vysoké škole ekonomické v Praze. V ekonomické redakci ČTK začal pracovat v roce 1990, poté přešel do MF Dnes, kde působil nejprve v ekonomické redakci a poté jako zástupce šéfredaktora. V roce 2011 přešel do vydavatelství Economia jako zástupce šéfredaktora Hospodářských novin. Posléze se stal ředitelem speciálních obsahových projektů a nakonec obchodním ředitelem. V roce 2019 z Economie odešel a začal se věnovat vlastním projektům. Od května 2022 vedl ve funkci výkonného ředitele Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní agentura, od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Národní agentura bude letos hospodařit se schodkovým rozpočtem se ztrátou 4,8 milionu korun.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka