lupa x
user

Zlínský festival nabídne konferenci o mediální gramotnosti i umělé inteligenci

Zlínský festival nabídne konferenci o mediální gramotnosti i umělé inteligenci

06.05.2023 , Aktualizováno 05.05.2023

Redakce

Zlínský filmový festival nabídne letos v doprovodném programu třídenní odbornou konferenci Děti bez hranic¿. Zabývat se bude mediální gramotností, etikou médií, umělou inteligencí i riziky digitálního světa, část programu je akreditována ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), sdělila dnes ČTK mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Zlínský mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je nejstarší a největší svého druhu na světě, letos se bude konat 63. rokem, a to od 1. do 7. června.

Zlínský festival nabídne konferenci o mediální gramotnosti i umělé inteligenci

Foto: Shutterstock

„Hned první den konání konference Děti bez hranic¿ nabídne tři semináře, které jsou akreditovány MŠMT. Seminář Zdravá 5 seznámí pracovníky mateřských a základních škol s aktuálními poznatky z oblasti výživy a výchovy ke zdraví. Druhý seminář Zpravodajské hodnoty a kvalitní žurnalistika představí vyučujícím práci novinářů a mediálních redakcí v praxi. A konečně Vzdělávací seminář filmové tvorby – ukázky dobré praxe je koncipován jako projektový den pro učitele, kteří zde získají základní povědomí o tom, proč a jak učit film, pochopí různé postupy a nástroje pro zpracování videí na mobilním telefonu včetně postprodukce, seznámí se s možnostmi animování i dalšími oblastmi filmové výchovy,“ uvedla mluvčí. Do světa médií a mediální gramotnosti pozve účastníky prezentace projektu Učte s Mediální olympiádou. Na programu je i diskuse odborníků o problémech péče o duševní zdraví dětí.

Konference nabídne také diskusi o profesních a etických standardech médií i o mediální gramotnosti. „Projekt Alex seznámí s druhým dílem výukové videohry DigiStories, která je zaměřená na schopnost seberegulace v digitálním světě, pomáhá odhalovat jeho přínosy i rizika a učí, jak budovat zdravé digitální návyky u žáků,“ uvedla mluvčí. Prezentovat se bude Dětské krizové centrum provozující Linku důvěry.

Konat se bude také sedmý ročník konference Média dětem, média s dětmi, kterou pořádá Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. „I zde se bude hovořit o mediální gramotnosti a mediální výchově, přestaveny budou výsledky výzkumu mezi žáky základních a středních škol na toto téma. Speciální pozornost pak konference věnuje fenoménu umělé inteligence,“ uvedla mluvčí.

Festival v doprovodném programu tradičně nabízí řadu akcí pro odborníky, například besedy či workshopy s filmovými profesionály, prezentuje se filmový průmysl v regionu, tématem bude například literatura pro děti a mládež jako zdroj tématu, konat se bude i konference o filmové výchově.

Zlín (ČTK)

Hlavní stránka