lupa x
user

Obchodní inspekce zakázala prodej nebezpečného vánočního řetězu

Obchodní inspekce zakázala prodej nebezpečného vánočního řetězu

16.05.2023 , Aktualizováno 15.05.2023

Redakce

Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodej nebezpečného vánočního řetězu. Konkrétně čínského výrobku s názvem Světelný řetěz LED diody, typ/číslo modelu je AG-250LED. Hrozí u něj zranění elektrickým proudem. Inspekce o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Obchodní inspekce zakázala prodej nebezpečného vánočního řetězu

Foto: Shutterstock

Uvedla, že bez vynaložení větší síly lze obnažit takzvané živé části produktu, které jsou pod napětím. Elektrický proud může způsobit vážná zranění nebo i smrt. Inspekce sdělila, že na výrobku není pevně upevněn napájecí přívod a není nijak zajištěn proti vytržení. Uživatel se tak může jednoduše dotknout vnitřních částí a dostat zásah elektrickým proudem.

„Další vážné riziko úrazu může být způsobeno tím, že mechanická pevnost elektronické jednotky pro světelné efekty není dostatečná. Z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt, a tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Rovněž i v tomto případě, pokud se uživatel dotkne živé části výrobku, která je pod napětím, dojde k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu,“ napsala obchodní inspekce v tiskové zprávě.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka