lupa x
user

Magazín National Geographic propustil všechny stálé redaktory, šetří náklady

Magazín National Geographic propustil všechny stálé redaktory, šetří náklady

02.07.2023 , Aktualizováno 29.06.2023

Redakce

Časopis National Geographic propustil v rámci úspor všechny zbývající stálé redaktory a od příštího roku se nejspíš ve Spojených státech přestane prodávat na stáncích. Napsal to deník The Washington Post, podle kterého budou obsah magazínu se žlutě orámovanou obálkou a 135 let dlouhou tradicí tvořit pouze externisté. Stanici CNN magazín sdělil, že změny se nijak nedotknou čtenářů a že časopis bude dál vycházet každý měsíc.

Magazín National Geographic propustil všechny stálé redaktory, šetří náklady

Foto: Shutterstock

Série výpovědí v redakci časopisu zasáhla celkem 19 lidí, uvedl The Washington Post. Za posledních devět měsíců je to už druhý velký zásah do redakční struktury, přičemž majitel časopisu – společnost Walt Disney – šetří podle odcházejících redaktorů i na práci fotografů, kteří svými snímky vytvářejí charakteristickou tvář titulu.

V dobách své největší slávy v 80. letech minulého století měl National Geographic jen v USA zhruba 12 milionů předplatitelů, loni jich bylo už jenom 1,8 milionu. Časopis, který dává prostor velkorysým reportážím z celého světa a zaměřuje se také na články věnované vědě, přírodě a vesmíru, si zakládá na kvalitních fotografiích a textech. Ty často vznikají týdny i měsíce, což je v době rychlých digitálních médií stále méně obvyklé.

„Personální změny neovlivní naši schopnost dělat svou práci a poskytnou nám větší flexibilitu,“ sdělila mluvčí časopisu stanici CNN.

Zprávy o propouštění v National Geographic přicházejí v době, kdy podobné kroky učinila i další americká média, připomněl deník The Guardian. Loni v listopadu oznámila stanice CNN, že propustí stovky zaměstnanců. Letos v dubnu digitální mediální společnost BuzzFeed ohlásila, že propustí kolem 15 procent z 8000 zaměstnanců a ukončí web BuzzFeed News. Společnost Vice Media, která stojí za weby Vice či Motherboard, vyhlásila v květnu bankrot.

New York (ČTK)

Hlavní stránka