lupa x
user

Na českém pavilonu na Expo 2025 se bude podílet i agentura CzechTourism

Na českém pavilonu na Expo 2025 se bude podílet i agentura CzechTourism

06.07.2023 , Aktualizováno 04.07.2023

Redakce

Na českém pavilonu na světové výstavě Expo 2025 v japonské Ósace bude spolupracovat i agentura CzechTourism. Její ředitel Jan Herget podepsal minulý týden memorandum s generálním komisařem České republiky pro Expo 2025 Ondřejem Soškou. Počítá se spoluprací při propagaci Česka jako atraktivní turistické destinace, obě strany budou také podporovat zřízení přímé letecké linky mezi Českem a Japonskem. V tiskové zprávě to uvedla agentura CzechTourism.

Na českém pavilonu na Expo 2025 se bude podílet i agentura CzechTourism

Výstava se uskuteční mezi dubnem a říjnem 2025, jejím hlavním tématem je „vytváření budoucí společnosti pro naše životy“. Podle dřívějšího Soškova vyjádření organizátoři očekávají návštěvnost až 28,5 milionu lidí. Pořadatelé už dříve přidělili Česku pozemek pro pavilon, nachází se na mořském břehu na promenádě. Jde o prostor, který ČR preferovala.

Architektonickou soutěž na návrh pavilonu letos vyhrálo studio Apropos Architects se skleněnou spirálou. Fasáda pavilonu je navržena z tabulového spékaného skla. Pro studio bylo využití skla prioritou, neboť jeho řemeslné zpracování má v ČR tradici.

Expo se do Ósaky vrátí po 55 letech. Tehdy československý pavilon architekta Viktora Rudiše navštívilo podle ministerstva zahraničí přibližně 11 milionů lidí.

„Japonci Česko milují – zejména českou klasickou hudbu, památky UNESCO, české sklo a české sportovce. Současně patří Japonci k nejvíce bonitním turistům. Expo je ideální příležitostí nalákat japonské turisty do Česka. Budeme samozřejmě klást důraz i na bezpečnost naší země,“ uvedl ředitel CzechTourism Herget.

Podle Sošky chtějí obě strany přispět k nalákání japonských turistů nejen do Prahy, ale i do regionů. „Češi vedle toho hrají prim v řadě nejrůznějších oborů a dali světu řadu skvělých vynálezů, o kterých se často neví, že pochází od nás,“ doplnil.

Loni se podle ČSÚ v Česku ubytovalo 22.283 japonských turistů. V předcovidovém roce 2019 jich bylo 147.760.

Vláda potvrdila účast na výstavě i koncepci, s níž se bude Česko prezentovat, na konci loňského června. Rozpočet české účasti má být 290,2 milionu korun pro roky 2023 až 2026. Dalších 170 až 220 milionů půjde z externích zdrojů.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka