lupa x
user

Na Zemi v příštích týdnech dopadne vyřazená družice Aeolus

Na Zemi v příštích týdnech dopadne vyřazená družice Aeolus

17.07.2023 , Aktualizováno 15.07.2023

Redakce

Vyřazená družice o velikosti osobního automobilu se v následujících týdnech zřítí na Zemi, upozornila Evropská kosmická agentura (ESA). Satelitu Aeolus, který na orbitě měřil rychlost a směr větru a pomáhal tak s předpovědí počasí, pomalu dochází palivo a jeho klesání k Zemi se zrychluje, napsal server Sky News.

Na Zemi v příštích týdnech dopadne vyřazená družice Aeolus

Foto: Shutterstock 

Družice okolo naší planety obíhala téměř pět let, a to ve výšce 320 kilometrů nad zemským povrchem. Denně nyní klesá přibližně o kilometr, dolů ji táhne mimo jiné zemská gravitace a přispívá k tomu i sluneční aktivita (takzvaný sluneční vítr).

Očekává se, že většina satelitu shoří v atmosféře. Některé úlomky ale dopadnou nejspíš i na Zem, a to koncem tohoto měsíce nebo začátkem srpna. Aeolus podle ESA nebyl navržen tak, aby kontrolovaně opět vstoupil do atmosféry, přesto se technici při prvním manévru svého druhu pokusí družici nasměrovat tak, aby skončila v odlehlých částech oceánu.

„Jen co ESA a její partneři zjistili, že je možné snížit už tak minimální riziko ohrožení života či infrastruktury, daly se věci do pohybu,“ uvedl Tim Flohrer, šéf úřadu ESA pro vesmírný odpad. Upřesnil, že mise vychází z bezpečnostních pravidel navržených na konci 90. let minulého století. „Pokud vše půjde podle plánu, bude Aeolus v souladu se současnými bezpečnostními předpisy,“ dodal Flohrer.

Paříž (ČTK)

Hlavní stránka