lupa x
user

V kontrolní radě Grantové agentury nově usedne Hanousek z Mendelovy univerzity

V kontrolní radě Grantové agentury nově usedne Hanousek z Mendelovy univerzity

15.09.2023 , Aktualizováno 14.09.2023

Redakce

V kontrolní radě Grantové agentury nově usedne Jan Hanousek, kterého nominovala Mendelova univerzita v Brně. Nahradí bývalého předsedu této rady Stanislava Labíka, který už znovu nekandidoval. V kontrolní radě Technologické agentury naopak zůstane proděkan strojní fakulty ostravské univerzity Robert Čep. Sněmovna jejich nominace schválila v tajných volbách, jejichž výsledky dnes oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

V kontrolní radě Grantové agentury nově usedne Hanousek z Mendelovy univerzity

Foto: Shutterstock

Oba uchazeči uspěli v konkurenci dalších tří adeptů. Čep obdržel 90 hlasů ze 164 odevzdaných, Hanousek o hlas méně. Funkce po jednasedmdesátiletém Labíkovi, který před čtyřmi lety kvůli věku rezignoval i na funkci předsedy Národního akreditačního úřadu pro vysoké školy, nahradí Hanousek po 25. září, kdy končí i Čepovo současné funkční období.

Funkční období členů rad obou agentur je čtyřleté s možností jmenování nejvýše na dvě období po sobě následující. Kontrolní rady jsou desetičlenné, kontrolují rozdělování finančních prostředků a projednávají stížnosti na postup při hodnocení návrhu grantového projektu.

Grantová agentura vznikla v roce 1993 s cílem podporovat základní výzkum napříč všemi vědními obory. Pro příští rok na to má dostat ze státního rozpočtu 4,6 miliardy korun, což je o 57 milionů méně než letos. Technologická agentura byla založena v roce 2009, jejím posláním je poskytovat finance na vybrané projekty aplikovaného výzkumu a inovací. Pro příští rok má podle návrhu rozpočtu dostat 5,29 miliardy korun, což je o více než miliardu korun méně než letos.

Praha  (ČTK)

Hlavní stránka