lupa x
user

Google připouští, že upravil video o svém programu k AI, aby vypadalo lépe

Google připouští, že upravil video o svém programu k AI, aby vypadalo lépe

11.12.2023

Redakce

Americká společnost Google připouští, že prezentační video ke svému novému programu umělé inteligence (AI) Gemini upravila, aby vypadalo lépe. Video, které po prvním dnu mělo na kanále YouTube zhruba 1,6 milionu zhlédnutí, ukazuje pozoruhodné výsledky programu, kdy umělá inteligence v reálném čase reaguje na dotazy a na video. Na Google se snesla kritika, podle médií dokonce i od jeho vlastních zaměstnanců.

Google připouští, že upravil video o svém programu k AI, aby vypadalo lépe

Foto: Shutterstock

Google v popisu u videa s názvem Hands-on with Gemini uvádí, že všechno nebylo tak, jak to vypadá – kvůli prezentaci například urychlil odezvu programu. Firma ale také připustila, že její program umělé inteligence vůbec nereagoval na hlas ani na video. Na blogu, který Google vydal spolu s prezentací, podrobně popisuje, jak při tvorbě videa postupoval.

Google se programem Gemini snaží konkurovat programu ChatGPT od společnosti OpenAI. Na nesrovnalosti mezi tím, co je na videu k prezentaci programu Gemini vidět, a co Google popisuje, upozornila agentura Bloomberg. Ta rovnou napsala, že program nefunguje tak, jak o něm Google tvrdí, a že interně to kritizují i někteří zaměstnanci Googlu.

Na Google se pak s dotazy obrátil i server televize BBC, kterému firma upřesnila, jak video vzniklo. Dotazy byly programu podle sdělení Googlu zadány pomocí snímků statických obrázků ze záběrů a pak za pomoci textového zadání.

„Ukázkové video Hands-on with Gemini ukazuje skutečné zadávání a výstupy z programu Gemini,“ řekl mluvčí Googlu. „Vytvořili jsme je, abychom předvedli rozsah schopností programu Gemini a inspirovali vývojáře,“ dodal.

Osoba v prezentačním videu položí programu Gemini řadu otázek a zároveň ukazuje předměty na obrazovce. Například v jednu chvíli zvedne gumovou kachničku a ptá se programu, jestli tento předmět bude plavat. Zpočátku není jasné, z jakého materiálu je předmět vyroben, ale když jej osoba ve videu zmáčkne – a poznamená, že to způsobí skřípavý zvuk – program Gemini předmět správně identifikuje jako gumovou kachničku.

To, co se na první pohled zdá, že se ve videu odehrává, je ale něco naprosto odlišného od toho, jak pokyny vznikaly. Programu umělé inteligence byl ukázán statický obrázek kachničky a následně položen dotaz, z jakého je materiálu. Pak byl programu dodán text, který vysvětluje, že kachnička při zmáčknutí vydává pískavý zvuk, což vede ke správné identifikaci předmětu.

Google uvedl, že Gemini je jeho dosud největším, nejschopnějším a nejflexibilnějším modelem umělé inteligence, který nahrazuje PaLM 2, vydaný v květnu. Společnost rovněž uvedla, že Gemini překonává přední modely umělé inteligence ve 30 z 32 srovnávacích testů pro uvažování, matematiku, jazyk a další ukazatele. Podle Googlu konkrétně překonává GPT-4, jeden z nejnovějších modelů umělé inteligence od konkurenční společnosti OpenAI, v sedmi z osmi těchto hlavních ukazatelů, i když některé z těchto rozdílů jsou mizivé.

Server The Information, který se specializuje na vyspělé technologie, program Gemini za skutečného konkurenta programu ChatGPT zatím nepovažuje. „Větší verze Gemini, s označením Pro, má vyjít příští týden a jejím cílem je konkurovat verzi GPT-3.5, kterou start-up OpenAI vydal před rokem,“ napsal server. Novější verze GPT-4 od OpenAI tak podle něj konkurenci Googlu ještě nemá.

Londýn/New York (ČTK)

Hlavní stránka