lupa x
user

Sdružení CZ.NIC začalo testovat prodej volných internetových domén v aukci

Sdružení CZ.NIC začalo testovat prodej volných internetových domén v aukci

10.04.2024 , Aktualizováno 09.04.2024

Redakce

Tuzemské doménové sdružení CZ.NIC spustilo veřejný test aukce internetových domén s koncovkou .cz. V aukci chce nabízet domény, kterým skončila platnost. Do ostrého provozu chce aukce zavést od letošního května. Sdružení to uvedlo na svém webu.

Sdružení CZ.NIC začalo testovat prodej volných internetových domén v aukci

Foto: Shutterstock 

Po spuštění aukcí se nově nebude doména po zrušení nebo zániku registrace uvolňovat k opětovné registraci, ale bude zařazena na veřejný seznam domén k aukci. V tomto seznamu zůstane 15 dnů a pak bude předána do aukčního systému, který je integrovaný do Doménového prohlížeče.

Tam se budou uskutečňovat aukce domén, jejichž předmětem bude přednostní právo na registraci domény, nikoliv doména samotná. Vítěz aukce pak toto přednostní právo může uplatnit u jakékoliv komerčního registrátora, kde si doménové jméno zaregistruje na identifikátor držitele, který v dané aukci zvítězil.

Dražiteli mohou být fyzické osoby, které mají účet MojeID ověřený pro účely elektronické identifikace nebo disponují elektronickou identitou jiného členského státu Evropské unie, případně právnické osoby, které mají validovaný kontakt MojeID.

Vyvolávací cena je 100 korun. Dražitelé mohou přihazovat pomocí minimálních příhozů, které se zvyšují s aktuální vítěznou částkou, případně mohou příhozem nastavit svoje maximum, které je ostatním skryté a aukční systém pak za ně přihazuje optimální vítězné minimum sám. Aukce se budou konat každý den od 12:00 do 21:00 hodin.

Počet registrovaných internetových domén s českou národní koncovkou .cz se loni zvýšil o 2,7 procenta na 1,46 milionu. Průměrně bylo měsíčně zaregistrováno 17.193 domén.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka