lupa x
user

Z Etiopie je hlášeno masové zatýkání novinářů a obránců lidských práv

Z Etiopie je hlášeno masové zatýkání novinářů a obránců lidských práv

24.05.2022

Redakce

Etiopská policie při operacích po celé zemi pozatýkala tisíce novinářů, aktivistů bojujících za lidská práva a dalších lidí. Jenom ve státě Amharsko skončilo za mřížemi 4500 lidí. Policejní akce začaly po projevu, v němž premiér Abiy Ahmed 20. května prohlásil, že je třeba "chránit občany a zaručit přežití národa".

Z Etiopie je hlášeno masové zatýkání novinářů a obránců lidských práv

Addis Abeba (ČTK) – V Etiopii začaly v roce 2020 boje mezi Tigrajci a centrální vládou, které za sebou kromě obětí zanechaly také humanitární krizi.

Bezpečnostní představitel Amharska Desalegn Tassu dnes podle agentury AP řekl, že v tomto státě bylo zatčeno 4500 lidí, aby „byl zajištěn pořádek a zákon, v rámci boje proti zločinnosti a ve snaze zbavit se vnějších nepřátel“.

Mezi zadrženými je i prominentní novinář Solomon Šumje. Jeho sestra řekla, že pro něj přišli lidé v civilu 20. května a odmítli sdělit, kdo jsou.

Některé politické strany a část médií vládu obviňují z únosů, což je podle nich nová vládní taktika. Někteří novináři kvůli výhrůžkám, jež dostávají, z Etiopie uprchli. Úřady nedávno odebraly akreditaci jednomu novináři, který pracoval pro týdeník The Economist.

Etiopský svaz pracovníků médií už začátkem května vyzval vládu, aby přestala se zatýkáním, protože v konečném důsledku se to obrátí proti ní.

Situace na bojišti se v Etiopii zklidnila, když vláda v dubnu ohlásila příměří, aby umožnila humanitární zásobování, a Tigrajci na klid zbraní přistoupili. Z mnoha částí země jsou ale hlášeny vraždy, masové zatýkání a porušování lidských práv. Týká se to zejména svazových států Amharsko a Oromie.

 

Hlavní stránka