lupa x
user

Experti: Praze chybí velký vědecko-technologický park pro rozvoj inovací

Experti: Praze chybí velký vědecko-technologický park pro rozvoj inovací

25.05.2022

Redakce

Praha (ČTK) — Praze zatím chybí velký vědecko-technologický park pro rozvoj inovací. Metropole se inovacích zaměřuje na vzdělávání a moderní technologie, podobný park by mohl rozvoji významně pomoci. Novinářům to dnes řekli předseda výboru pro informační technologie v pražském zastupitelstvu Jaromír Beránek (Piráti) a ředitel Pražského Inovačního institutu Bohumil Kartous na zahájení konference Inovační vize Prahy 2030.

Experti: Praze chybí velký vědecko-technologický park pro rozvoj inovací

„Chybí nějaké přirozené centrum, kde by se mohli všichni setkávat,“ uvedl Beránek. Brno a Ostrava podle něj podobná centra mají, ale v Praze je „inovační ekosystém“ hodně roztříštěný. „Ty nejzajímavější objevy přitom vznikají ve chvíli, kdy se máte možnost setkat s kolegy z dalších oborů,“ řekl. Centrum by podle něj navíc přilákalo více zahraničních talentů a pomohlo s propagací dosavadních českých úspěchů.

Vybudování centra je nicméně zatím pouze vizí. „Já bych doplnil, že jestliže Praha byla schopná se shodnout na tom, že vznikne nová filharmonie na Vltavské, tak si myslím, že je možné a zcela reálné, že se shodne i na tom, že bude mít svůj vědecko-technologický park,“ uvedl Kartous. Dodal, že institut se zatím snaží propojovat lidi fyzicky i virtuálně jinými způsoby, například prostřednictvím loni zřízeného Podnikatelského a inovačního centra.

Podle Kartouse je také důležité, aby se českému vzdělávacímu systému dařilo v mladých lidech pěstovat podnikavost ve smyslu ochoty pouštět se do vlastních projektů a nést riziko s tím spojené. Dodal, že Česká republika jako postkomunistická země má v tomto směru hendikep a zásadní je proto podporovat studenty středních či vysokých škol ve vytváření vlastních životaschopných projektů a firem.

Pražský inovační institut na základě smlouvy s hlavním městem hospodaří s asi 350 miliony korun z vládního programu iKAP II určenými na inovace ve vzdělávání. Školy tak mohou získat přístup k programům rozvoje digitálních kompetencí, podnikavosti nebo polytechnické výchovy. Beránek jako jeden z nabízených programů zmínil například projekt Akademie umělé inteligence, který od loňského září funguje na pěti středních školách.

Další prioritou je podle Beránka rozvoj moderních technologií určených pro správu města i pro zjednodušení života obyvatel. Praha nyní podle něj pracuje například na rozšíření aplikace Lítačka, které umožní lidem najít cestu „ode dveří ke dveřím“ s využitím všech možností dopravy včetně chůze, jízdy autem nebo sdílených kol.

Beránek doplnil, že zásadní do budoucna je také energetický management. „Ukazuje se více, než kdy jindy, že úspory energie, ale hlavně jejich chytré využívání, budou naprosto klíčové pro to, abychom se obešli bez závislosti na ruských fosilních palivech,“ řekl.

Pražský inovační institut založilo formou zapsaného ústavu hlavní město v lednu 2020. Zaměřuje se zejména na podporu rozvoje vzdělávání a podnikání v metropoli. Pořádá i jednání Pražské inovační rady, což je poradní orgán primátora pro inovace.

Hlavní stránka