lupa x
user

Čapkův památník ve Staré Huti zprovoznil interaktivní aplikaci Robot dětem

Čapkův památník ve Staré Huti zprovoznil interaktivní aplikaci Robot dětem

02.06.2022

Redakce

Památník Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku zprovoznil interaktivní aplikaci Robot dětem s digitální postavičkou robota. Nejmenší návštěvníky zábavnou formou poučí o dětských knihách, ilustracích Karla Čapka a jeho bratra Josefa nebo o životě ve Staré Huti, uvedl památník v tiskové zprávě.

Čapkův památník ve Staré Huti zprovoznil interaktivní aplikaci Robot dětem

Postavička situovaná do zahrady vedle Čapkovy oblíbené verandy může chodit, běhat a skákat podle povelů návštěvníků a plnit různé úkoly. Figurka robota z kovu a dřeva, vytvořená počátkem 20. let minulého století k propagaci Čapkovy hry R.U.R., se v památníku objevila už před dvěma lety. Zapůjčila ji vnučka Josefa Čapka. Robot vystupuje také v kvízu, který mohou děti vyplnit.

„Nyní jsme se však technologicky posunuli do další dimenze a robůtek ožil: běhá a skáče,“ uvedl ředitel památníku Zdeněk Vacek. V multimediálním kiosku v přízemí památníku ho děti mohou ovládat pomocí dotykové obrazovky a 3D myši. Dostanou od něj i úkoly o dětských knížkách bratří Čapků – od puzzle přes hledání rozdílů v upravených ilustracích až po cizojazyčné názvy klasických knih.

„Při digitalizaci sošky robota s využitím fotogrammetrie se podařilo postavičku rozhýbat a umožnit jí tak pohyb ve virtuálním prostoru. Hru pro památník vytvořilo sdružení CESNET. Jde o výsledek práce řady specialistů i studentů ČVUT. Aplikace je vyvinutá v herním enginu Unity a ve virtuálním prostředí kombinuje realistické 3D modely s historickými materiály,“ dodal Vacek.

Čapkův památník na léto chystá řadu akcí – divadelních představení s čapkovskou tematikou, scénických čtení či koncertů etnické a historické hudby. Dílo světoznámého spisovatele představí i v zahraničí, při příležitosti zahájení českého předsednictví v EU otevře v červenci čapkovskou výstavu v Bruselu. K vidění bude v zahradě Pražského domu a památník jedná i o dalších místech.

Nynější památník ve Staré Huti původně sloužil jako správní budova místních válcoven a strojíren. Čapek a jeho žena Olga Scheinpflugová dům dostali od jeho majitele a spisovatelova příbuzného Václava Palivce k doživotnímu užívání coby svatební dar.

Stará Huť  (ČTK)
Foto: archiv Památníku Karla Čapka

Hlavní stránka