lupa x
user

Spolupracovník Rádia Svobodná Evropa byl v Bělorusku odsouzen na šest let

Spolupracovník Rádia Svobodná Evropa byl v Bělorusku odsouzen na šest let

09.06.2022

Redakce

Spolupracovník americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) Andrej Kuznečyk byl v neveřejném procesu v Mogilevu na východě Běloruska odsouzen k šestli letům vězení. Uvedl to server Naša Niva.

Spolupracovník Rádia Svobodná Evropa byl v Bělorusku odsouzen na šest let

Kuznečyka zadržela policie už koncem loňského listopadu a poté byl třikrát za sebou odsouzen k deseti dnům vězení. Ale ani po odpykání těchto trestů na svobodu nevyšel. Místo toho byl obviněn ze spáchání trestného činu a převezen do vazební věznice. Z čeho byl vlastně obviněn, nebylo zpočátku jasné, a novinářův obhájce musel podepsat závazek mlčenlivosti.

Až na konci května se ukázalo, že žurnalista čelí obvinění z „vytvoření extremistického uskupení“, napsal server s připomínkou, že běloruské úřady označily Rádio Svobodná Evropa za „extremistické uskupení“ loni 23. prosince, tedy právě v den, kdy Kuznečyka převezly do vazební věznice.

Běloruský režim spustil bezprecedentní pronásledování nezávislých médií, občanských aktivistů a opozice po masových protestech z léta 2020 proti opětovnému vyhlášení Alexandra Lukašeka vítězem prezidentských voleb. Tisíce lidí čelily trestnímu stíhání, desítky tisíc Bělorusů musely opustit vlast, připomněla Svobodná Evropa. Její šéf loni v prosinci vyzval k osvobození Kuznečyka. „Žurnalistika není zločin,“ zdůraznil.

Minsk (ČTK)

Hlavní stránka