lupa x
user

Tuzemští operátoři musí vypnout další ruské TV stanice

Tuzemští operátoři musí vypnout další ruské TV stanice

16.06.2022

Redakce

Tuzemští operátoři a distributoři televizního signálu nesmí v rámci boje s dezinformacemi šířit programy Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 a TV Centre International. Uvedl to Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na svém webu s odkazem na aktualizované nařízení EU. Nařízení platí pro operátory ve všech unijních zemích.

Tuzemští operátoři musí vypnout další ruské TV stanice

Dosud byly mezi zakázanými TV stanicemi kanály Russia Today a Sputnik. Tuzemští operátoři většinou ruské televizní kanály vypnuli již na přelomu února a března. V té době internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo na tři měsíce osm proruských dezinformačních webů.

„Nově se také zakazuje provozovat reklamu na výrobky či služby v rámci obsahu vytvořeného nebo vysílaného subjekty uvedenými na sankčním seznamu,“ uvedl tuzemský regulátor.

Podle serveru Digizone signál státních stanic RTR Planeta a Rossija 24 už na začátku června odpojila francouzská satelitní společnost Eutelsat. Povinnost vypnout uvedené stanice se týká všech distribučních prostředků provozovaných v členských státech Evropské unie anebo evropskými firmami. Protože jde o přímo účinné nařízení, není nutné přijímat další opatření v členských státech.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka