lupa x
user

V Jízdárně Pražského hradu začíná výstava pohyblivých obrazů Alfonse Muchy

V Jízdárně Pražského hradu začíná výstava pohyblivých obrazů Alfonse Muchy

29.06.2022 , Aktualizováno 28.06.2022

Redakce

V Jízdárně Pražského hradu je od včerejška přístupná výstava velkoplošných projekcí díla Alfonse Muchy. Jmenuje se Alphonse Mucha eMotion a stejně jako nedávno premiérovaná scénická show a výstava v Obecním domě vychází především z Muchových plakátů ze sbírky podnikatele Richarda Fuxy. Podkladem pro projekce se stala i další Muchova díla včetně vitráží z katedrály sv. Víta.

V Jízdárně Pražského hradu začíná výstava pohyblivých obrazů Alfonse Muchy

Výstava, o níž pořadatelé mluví jako o imerzivním zážitku, potrvá do 13. září a otevřena bude denně. Základní vstupné je 350 korun. Termín imerzivní se používá třeba v divadle, kdy znamená, že děj se uskutečňuje všude kolem diváka, který také může být protagonisty inscenace přímo vtažen do děje. Stejně jako u scénické show iMucha výstavu doprovází hudba Michala Dvořáka.

Jako na výstavě v Obecním domě exhibice v hradní jízdárně zahrnuje i projekce Slovanské epopeje, zřejmě nejznámějšího Muchova díla. Pořadatelé výstavy dnes také představili díla Alfonse Muchy ve formě NFT, tedy v digitální podobě. Nezaměnitelné tokeny (Non-Fungible Tokens, NFT) jsou v případě umění nosiči pro dílo, jímž může být cokoli od obrazu přes hudbu až po text a které lze zobrazit na vybraném zařízení od mobilu po televizní obrazovku.

Na specializovaných internetových tržištích se NTF prodávají zejména za kryptoměny. Zásadním prvkem u tokenů je nezfalšovatelné potvrzení jejich vlastnictví, které je zapsáno do decentralizované databáze transparentních on-line transakcí, takzvaného blockchainu.

K výstavě Alphonse Mucha eMotion vychází kolekce NTF Slovanská epopej, která zahrnuje 20 děl. Draží se v aukci, která skončí 13. září, a vyšla v jediném exempláři. Druhá edice zahrnuje Muchovy plakáty, tyto tokeny jsou podle pořadatelů v nižší obrazové kvalitě a je jich 247. Třetí edice je pro nadšence do NFT umění, na výstavě si mohou zdarma pořídit token, těch bude k dispozici 1860; také je pak mohou vyměňovat či přeprodávat, pořadatelé to přirovnávají ke sběratelským kartičkám. Počet tokenů v posledních dvou edicích vychází z Muchova data narození – 24. 7. 1860.

Tokeny vycházející z tvorby Muchy připravila už loni Muchova nadace při příležitosti Muchovy výstavy v zahraničí. Cílem Muchovy nadace je uchovávat Muchovu rodinnou sbírku a propagovat jeho umělecké dědictví. Za Muchovou nadací stojí příbuzný slavného malíře John Mucha, projekt iMucha má podporu výtvarnice Jarmily Plockové, vnučky Alfonse Muchy.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka