lupa x
user

Gartner: Český trh s PC letos klesne o 16,9 procenta

Gartner: Český trh s PC letos klesne o 16,9 procenta

05.07.2022 , Aktualizováno 04.07.2022

Redakce

Tuzemský trh s počítači letos čeká pokles o 16,9 procenta. Dodávky klasických stolních počítačů se sníží o 22 procent a notebooků o 21 procent. U ultrabooků a prémiových tabletů bude pokles devítiprocentní. Uvedla to analytická firma Gartner v dnešní tiskové zprávě. V předchozích dvou letech prodej PC kvůli koronavirové pandemii naopak výrazně rostl.

Gartner: Český trh s PC letos klesne o 16,9 procenta

Důvodem letošního vývoje je pokles poptávky kvůli vysoké inflaci. Celkové očekávají analytici Gartneru pro letošní rok pokles počtu dodaných zařízení všech typů o pět procent. Jediným růstovým segmentem v Česku by měly být prémiové chytré telefony s očekávaným nárůstem o 6,5 procenta. „V roce 2023 by měl podle aktuální prognózy v ČR pokračovat pokles dodávek všech typů PC pomalejším tempem dvě až pět procent,“ uvedl Gartner.

Celosvětové dodávky osobních počítačů se letos podle Gartneru sníží o 9,5 procenta. Globální odbyt smartphonů letos klesne o sedm procent. V Číně se čeká pokles o 18 procent, a to kvůli negativním dopadům koronavirových uzávěr.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka