lupa x
user

Žena z jižní Moravy prodávala šaty za 20 Kč, podvodník ji obral o 14 000 Kč

Žena z jižní Moravy prodávala šaty za 20 Kč, podvodník ji obral o 14 000 Kč

02.09.2022

Redakce

Policie v Jihomoravském kraji se zabývá dalšími podvody přes internet. Například žena z Vyškovska nabízela přes internet k prodeji šaty za 20 korun, a podvodník ji pak obral o 14 000 korun. Jiní podvedení přišli při on-line podvodech až o statisícové částky. Na policejním webu o tom informoval mluvčí policie Bohumil Malášek. Před podvody přes internet policie opakovaně varuje.

Žena z jižní Moravy prodávala šaty za 20 Kč, podvodník ji obral o 14 000 Kč

Foto: Shutterstock 

Jeden podvodník například oslovil devětasedmdesátiletou seniorku z Břeclavska s nabídkou výhodného investování do finančního projektu. V několika telefonických hovorech od ní postupně vylákal přihlašovací údaje k jejímu účtu. Z něj pak odčerpal 150 000 korun.

Další podvod s nabídkou investic se stal ženě z Hodonínska. „Zhodnocení dříve investovaných peněz do kryptoměny telefonicky nabídl sedmapadesátileté ženě z Hodonínska pravděpodobně jiný podvodník. Ten ji v telefonickém hovoru přemluvil k instalování programu na vzdálenou správu počítače. Pak už jen za spolupráce s poškozenou převedli na její účet 150 000 korun. To ženu uspokojilo a svůj účet nechala bez kontroly,“ popsal případ mluvčí. To ale byla chyba. Na účtu ženy pak podle policie následně panoval čilý ruch. Výsledkem byla ztráta skoro 100 000 korun.

Třicetiletá žena z Brna zase uvěřila báchorce o tom, že má napadený účet. Aby jej údajně zachránila, tak podle návodu podvodníka vybrala zůstatek a obratem jej vložila na přesně určeném místě na kryptoměnové konto. Ztratila tak skoro 15 000 korun.

Další série podvodů se stala při prodeji zboží přes internet. „Za necelou stokorunu na internetu prodávané tričko znamenalo pro jedenadvacetiletou ženu ztrátu skoro 50 000 korun. Ve výhradně elektronické komunikaci prodávající vyplnila do zaslaného podvrženého odkazu veškeré údaje ke svému účtu a platební kartě. Šikovný podvodník pak bez jejího vědomí zřídil půjčku a získané peníze, včetně zůstatku, převedl jinam,“ uvedl mluvčí policie.

Podobně dopadla jedenačtyřicetiletá žena, která nabízela k prodeji dětský batoh. Ve stejně sehraném podvodu nezískala 200 korun za batoh, ale naopak ztratila 14 000 korun. Prakticky stejný příběh s podobnou škodou se stal na Vyškovsku. Rozdíl byl pouze v tom, že žena nabízela k prodeji šaty za 20 korun.

Policie se podobnými případy zabývá opakovaně a opakovaně před nimi varuje. Doporučuje například neinstalovat do vlastních elektronických zařízení žádné programy, které umožňují dálkový přístup jiným lidem, a cizím lidem také nepovolovat vstup do internetového bankovnictví. Doporučuje nereagovat na virtuální výhodné finanční transakce a nereagovat na žádosti o sdělení ověřovacího PIN. Opakovaně také například upozorňuje na to, že žádná banka k zablokování účtu nepotřebuje údaje k bankovní kartě.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka