lupa x
user

Olomoučtí vědci z chystají akademické dožínky, připomenou i Mendela

Olomoučtí vědci z chystají akademické dožínky, připomenou i Mendela

13.09.2022

Redakce

Vědci z olomoucké přírodovědecké fakulty chystají na čtvrtek akademické dožínky, představí při nich své práce zaměřené na zlepšení výnosů a zvýšení odolnosti zemědělských plodin vůči stresu. Pro návštěvníky bude připravená také ukázka unikátní techniky včetně speciálního dronu pro monitorování lánů s obilím či téměř robotického kombajnu, pomocí kterého vědci sklízejí plodiny z experimentálních polí v univerzitním areálu v Olomouci-Holici. Druhý ročník dožínek se koná právě v areálu fakulty v Holicích, připomene i výročí přírodovědce J. G. Mendela.

Olomoučtí vědci z chystají akademické dožínky, připomenou i Mendela

Foto: Shutterstock 

„Letošní akademické dožínky budou ve znamení klíčových témat současnosti, mezi která patří udržitelné zemědělství, ekologické způsoby pěstování a zvýšení produkce obilovin s použitím malého množství moderních regulačních hnojiv. Dožínky jsou dobrou příležitostí, jak nové technologie představit populární formou akademické veřejnosti,“ uvedla vedoucí Katedry chemické biologie Přírodovědecké fakulty Lucie Plíhalová.

Odborníci z této katedry na polích v Olomouci-Holici pěstují pšenici, ječmen nebo řepku. Na těchto klíčových zemědělských plodinách průběžně zkoumají vliv nových regulátorů růstu na výnos. Letošní úroda ječmene a pšenice byla podle Plíhalové velmi dobrá.

Experti sledují také například odolnost užitkových rostlin proti stresu způsobenému klimatickou změnou, která může v budoucnu negativně ovlivnit výnosy a kvalitu zemědělských plodin. Při svých měřeních a analýzách získaných údajů spolupracují s Laboratoří růstových regulátorů Přírodovědecké fakulty a mnoha zahraničními pracovišti včetně univerzit a výzkumných institucí v Rakousku, Švédsku nebo Spojených státech amerických.

Součástí dožínkového programu bude také prezentace výsledků šlechtění a ošetření plodin na experimentálních plochách. „Letos naše pole nasnímal i unikátní dron s laserovým scannerem pro hodnocení dat růstu polních porostů,“ dodala Plíhalová. Součástí akademických dožínek bude i zasazení stromu z čeledi bobovitých k uctění 200. výročí narození Johanna Gregora Mendela, který položil základy oboru genetiky a v Olomouci v letech 1840 až 1843 studoval.

Univerzita Palackého hospodaří na maloparcelních polích v Olomouci-Holici, která slouží k základnímu i aplikovanému výzkumu, od roku 2012. Pole jsou nyní ve správě Katedry chemické biologie. Odborníci se zde zaměřují na pěstování užitkových rostlin a vývoj přípravků k regulaci jejich růstu, na výzkum biologického stárnutí, fotosyntézy či na zvýšení tolerance plodin proti suchu v období klimatické změny.

Olomouc (ČTK)

Hlavní stránka