lupa x
user

Na zařízení s Androidem útočí nová podvodná aplikace na nákup plavek

Na zařízení s Androidem útočí nová podvodná aplikace na nákup plavek

22.09.2022

Redakce

Na zařízeních s operačním systémem Android v Česku se v srpnu začala ve větší míře objevovat škodlivá aplikace Fake.App, která zobrazuje nevyžádanou reklamu. Se čtyřprocentním podílem se dostala na třetí místo v žebříčku hrozeb. Fake.App se vydával za aplikace na ovládání telefonu nebo za falešnou aplikaci pro nákup plavek. Uvedla to antivirová firma Eset.

Na zařízení s Androidem útočí nová podvodná aplikace na nákup plavek

Foto: Shutterstock 

Pokud podle ní uživatel některou z aplikací stáhl, prakticky okamžitě zjistil, že je nefunkční a zobrazuje pouze agresivní reklamu. Ačkoli aplikace nevypadají podle bezpečnostních specialistů na první pohled nebezpečně, vždy existuje riziko, že v sobě ukrývají nebezpečnější škodlivý kód, sdělila společnost.

Největším rizikem pro platformu Android podle ní zůstal v srpnu reklamní program Andreed. „Ten se během celého léta objevoval zhruba ve třetině všech případů. Nejvíce se šířil prostřednictvím falešné verze hry House Designer: Fix & Flip. Následoval trojský kůň Triada,“ uvedl Eset.

Bezpečnostní experti opakovaně upozorňují na rizika spojená se stahováním aplikací z neoficiálních obchodů či z různých fór. Motivací pro uživatele bývají především trendy hry, modifikace her s různými cheaty neboli herními výhodami pro uživatele či prémiové placené programy. Takové aplikace jsou v těchto případech nabízené zdarma či v balících s dalším softwarem.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka