lupa x
user

Noc vědců v areálu ZČU v Plzni ukáže v pátek veřejnosti poznávání všemi smysly

Noc vědců v areálu ZČU v Plzni ukáže v pátek veřejnosti poznávání všemi smysly

26.09.2022

Redakce

Poznávání všemi smysly představí v pátek 18 expozic Noci vědců v kampusu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) na Borech. Na fakultách aplikovaných věd, elektrotechnické a strojní se mohou od 18:00 do 22:00 malí vědci i veřejnost seznámit třeba s virtuálním dvojníkem J. A. Komenského, virtuálním číšníkem a se zařízením, které zjistí, jaké známé osobnosti se podobají. Připraveny jsou také experimenty se zvukem, magnetickým polem, hmatové pokusy a další. Vrcholem bude ve 21:30 videoprojekce na budově fakulty designu a umění, řekl mluvčí ZČU Pavel Korelus.

Noc vědců v areálu ZČU v Plzni ukáže v pátek veřejnosti poznávání všemi smysly

Foto: Shutterstock

Elektrofakulta ukáže simulátor padákového kluzáku, který umožní s brýlemi na virtuální realitu pohledy z ptačí perspektivy, ovládáni směru padáku, přistávání a chování v nestandardních letových situacích. Vnímání magnetického pole ozřejmí František Mach, který nedávno se svým science slamem o robotech získal druhé místo v celorepublikové soutěži Český VŠEVĚD.

Na fakultě aplikovaných věd si mohou mladí vyzkoušet moderní možnosti záznamu a zpracování zvuku, poznají akustické úpravy prostorů, vedoucí k lepší srozumitelnosti. V expozici „kybernetický šestý smysl“ poznají virtuálního dvojníka J. A. Komenského, objednají si nápoje u virtuálního číšníka a předvedou jim takzvaný celebritátor, který zjistí, jaké známé osobnosti se nejvíc podobají.

Fakulta filozofická připravila dobrodružství archeologie, ekonomové ukážou, jak mohou marketéři jednoduchými triky ošálit naše smysly a mysl, a upozorní na zajímavosti nákupního chování. Fyzioterapeuté fakulty zdravotnických studií se zaměří na zdravou chůzi a modely patologií, měření a snímky nohou. Radiologové ukáží kromě typických chorob i ochranné pomůcky proti ozáření. Záchranáři představí modifikovaný ABCDE postup pro poskytování kardiopulmonální resuscitace, porodní asistentky se zaměří na správný vývoj plodu a upozorní na poškozující faktory.

Techmania Science Center nabídne ukázky orientace člověka v prostoru podle zvuku v porovnání se zvířaty, pokusy s vnímáním barev, tekutým dusíkem a světelnou chemii. Doosan Škoda Power pak předvede turbíny, které pro správné otáčení využívají kamery pro zobrazení teploty a hluku.

Na youtubovém kanálu ZČU se nejpozději v den konání akce 30. září objeví čtyři videa o fyzioterapii po cévní mozkové příhodě, rehabilitaci ve virtuální realitě, simulátoru padákového kluzáku a fyzice všemi smysly. Kompletní program plzeňské Noci vědců je na webu.

 

Plzeň (ČTK)

Hlavní stránka